Není špatné, co je staré a co lid sám si vynalezl, jak mnozí novodobí mudrci myslí.
Naopak vědecké výzkumy potvrdily nejednu »starou« zkušenost lidu.
Tak na př. čistívali příbytky tím, že v jizbě spálili kus cukru, což se činilo zvláště v příbytku nemocných. A hle!
Universitní professor Trilbert z Pasteurova ústavu v Paříži zjistil, že pálením cukru se tvoří vodík acetylenový mravenco-kyselý, který je z nej účinnějších prostředků desinfekčních.
Spáliv pod skleněným zvonem 5 gr. cukru, schladil páry a umístil v prostoru tom 10 l. obsahu zárodky hlavničky, souchotin, cholery, osypek a jiné bacilly, jež v otevřené trubici skleněné dal pod zvonec.
Za půl hodiny byly zárodky umrtveny. Spálíme-li cukr v uzavřeném prostoru, v němž jest zapáchající maso neb vajíčka zkažená, za chvíli zápach úplně zmizí.
Toť důkazy, že příbytky lze účinně desinfikovati spálením cukru, jak to dělávaly naše babičky dávno před učenými hygieniky.
témata článku:
Diskuze k článku „Cukr jako dezinfekce? Věda potvrzuje dávné zkušenosti našich prababiček“