Důležitost cukru pro lidskou výživu
Mezi nejvýznamnější potraviny lidské náleží nesporně cukr. Je to uhlohydrát, tvořící se v rostlinách z kysličníku uhličitého a vody působením slunečních paprsků.
Prakticky vyrábí se u nás jen z cukrovky, v teplejších pásmech ze třtiny cukrové. Neobyčejný význam cukru pro výživu vyplývá z toho, že člověk potřebuje pětkrát více uhlohydrátů než bílkovin a devětkrát více uhlohydrátů než tuků. Normálně pracující člověk spotřebuje v našich poměrech 56 g tuků, 100 g bílkovin a 500 g uhlohydrátů denně, kromě nepatrného množství solí.
Z uhlohydrátů, jichž zdrojem jsou též chléb, moučníky, brambory a rýže, je cukr nejkoncentrovanější. Cukr přeměňuje si lidské ústrojí t. zv. fysickým spalováním přímo v teplo a sílu; je tedy cukr dodavatelem a udržovatelem pracovní schopnosti, možno právem říci palivem lidského organismu.
Výživná hodnota potravin měří se vědecky kaloriemi; kilogram cukru má 4100 kalorií. Tuto hodnotu nutno míti na zřeteli i při peněžitém oceňování cukru. Výživný a posilující účinek cukru jest bezprostřední, ba téměř okamžitý.
Stravuje se beze zbytků, což je jeho předností proti ostatním potravinám. Je stále přítomen v lidské krvi a poklesne-li zde jeho množství pod určitou hranici, nastává únava, vyčerpání a neschopnost pracovní.
Při namáhavé práci tělesné zvyšuje cukr výkonnost svalů a při usilovné práci duševní posiluje nervovou soustavu. Cukr požíváme nejčastěji v roztocích, jako kávě, čaji a ovocných šťavách, dále v moučnících a cukrovinkách.
Názor, že cukr je pamlskem, je již dávno vědecky vyvrácen a v důsledku toho spotřeba cukru stoupá téměř úměrně se vzděláním národa a národy nejkulturnější mají nejvyšší spotřebu cukru.
Cukr nelze jinou potravinou nahraditi a požívání umělých sladidel vede nezbytně ke snížení výkonnosti a odolnosti proti onemocnění (zvláště nachlazení) a konečně i k vážným chorobám. Pro pracujícího člověka je přiměřená denní dávka cukru naprostou nezbytností.
témata článku:
Diskuze k článku „Cukr: nezdravý pamlsek, nebo zdraví prospěšné sladidlo?“