Dámská móda z roku 1930 pro letní deštivé dny

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1930, autorka Milena.
Jak se před téměř sto lety oblékaly ženy, pokud se očekával déšť nebo dokonce už pršelo? Historický módní článek z roku 1930 vám ideální letní oblečení do deště pro všechny ženy dbalé nejnovější módy podrobně popíše.
Následující text pochází z roku 1930

Do deště.

Při pořizování letní garderoby musíte přemýšlet na to, jak se zařídíte pro deštivé dny, kterých je u nás vždycky víc, než je nám milo.

Deštníky už dávno patří minulosti a když je máme, jsou jen přídavkem k praktickému obleku, který máme jen pro špatné počasí. Letošní sezona přináší celou novou módu deštiplášťů — od hedvábných impregnovaných až po nepromokavé pláště covercoatové.

Nejlépe a nejpraktičněji se obléknete do deště, přehodíte-li přes svůj tweedový kostým nebo kabát kabát z nepromokavé blány, který letos prý nebude už tak nedostupný v ceně, jak byl loni. Je velice praktický proto, že je jako blánečka lehoučký, že se dá složit třeba do kapsy a že naprosto neprodyšně před deštěm uchrání.

Je právě tak dobrý pro venek jako pro město a na výletech je nezaplatitelný. Ovšem, nepravý nevydrží dlouho, láme se a zapáchá a pravý je dosti drahý.

Gabardinové pláště jsou pro dešť vždycky praktické a nikdy není chybou dát si šít nový, i když letos tweed zatlačuje každou jinou látku do pozadí. Myslím si, že ani nejlepší anglický tweed není dosti praktický, protože je řídký a protože asi pije vodu.

Typický plášť do deště nezměnil mnoho svoji fazonu módou. Je stále ve formě pánského kabátu s revery a kapsami a tu a tam je snad nějaká sama nebo šev, který upomíná na moderní komplikovanost. Pas je v pase, což je tedy novinka, ale na tu už jsme dávno uvykly.

Na hlavu nosíme do deště radiovky a nikoli drahé klobouky a deštník. Radiovky, které tvoří výtečný doplněk pláště do deště a které skoro každému sluší, které jsou lehké a nic se jim deštěm nestane.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1930, autorka Milena.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. července 2023


Diskuze k článku „Dámská móda z roku 1930 pro letní deštivé dny“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.