Výborný tabák sňupavý.
Listy tabákové semelou se z hruba a prosají. Na 25 klg. takové mouky tabákové bere se na jichu:
3 klg. soli,
1 klg. sodíku,
1 klg. syrobu,
1 klg. tamarind,
2 ltr. červeného vína,
2 ltr. koňaku a
10 ltr. vody.
Sůl a sodík rozpustí se v 1 dílu vody, tamarindy svaří se s ostatní vodou až změknou a protlačí se pak skrze sítko, by se odstranily slupky a jádra.
Potom přidá se syrob, víno a koňak, tabák namočí se náležitě a mne, pak nechá kvasiti několik neděl, a konečně upraví se se 6 klg. soli a stluče v sudě. Tak se nechá státi několik měsíců, načež jest k potřebě upraven.
Tabák šňupavý, tak zvaný rappee.
První způsob: 100 lib. listí tabákového upraví se touto míchou: Rozpustí se 5 lib. povidel, 2 lib. syrobu (hnědého), 1 lib. šťávy jalovcové, 15 lib. vody (říčné), svaří se 1 lib. tlučených kalesek v 10 lib. vody asi hodinu, procedí se a smíchá s předešlou jichou, v tom se pak rozpustí 4 lib. čpavku, ¾ lib. soli, 2 lib. octa (vinního) a 2 lib. drasla (čistého), potom ¾ lib. octanu železitého.
Druhý způsob: Vezmi 100 lib. rozemletých listů tabákových a připrav jichu tuto: 5 lib. švestek, 2 lib. medu, 1 lib. tlučených zrn jalovcových, ½ lib. drobného puškvorce, ¼ lib. kořene angeliky, 4 lib. čpavku, 2 lib. čistého drasla, 6 lib. octa vinního, 12 lib. soli, 24 lib. čisté vody (říčné).
Třetí způsob: Na 100 lib. listů tabákových (uherských), uprav jichu z 8 lib. tamarindy (indické), 6 lib. octa (vinního), 3 lib. čpavku, 2 lib. čistého drasla, 25 lib. čisté soli a 25 lib. vody (říčné).
Tabák kuřlavý výborný upraviti.
Navlaž asi 100 lib. virginského listí tabákového vodou, nechej to 24 hodin státi, rozřež je a usuš na půdě.
Mezitím svař tyto věci: 1 lib. hrozinek, 3 lib. kandysu a ¼ lib. listí bobkového v čisté vodě (14 čtvrt.), a když to vychladlo, přidej vína se skořicí (l½ čtv.) a pokrop tím tabák a promíchej ho. Pak jej suš na vzduchu, vlož do soudků a nech tak 8 dní státi v chladnu — načež dělej balíčky.
Tabák výborný, jiný druh.
Navlaž 50 lib. listů virginských před rozkrájením touto jichou: Ruzpusť ve vodě (12 čtv.) 2 lib. cukru, přidej l½ kv. vína se skořicí, ½ kv. výtažku, lentyšku (tryšle) a jalovcové kořalky (1 čtv.). Tím se navlaží tabák, smačká do sudu a za 24 hodin se krájí. Potom se suší a nadělají se balíčky.
témata článku:
Diskuze k článku „Dávné recepty na přípravu tabáku ke kouření i šňupání“