Dávné recepty na přípravu tabáku ke kouření i šňupání

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Sbírka nejnovějších receptů z oboru vinařství octářství pivovarství a j - 1880, autor V.K.
Patříte mezi milovníky šňupacího tabáku nebo tabák normálně kouříte? Článek z roku 1880 vám poradí, jak si připravit výborný domácí tabák pro oboje použití.
Následující text pochází z roku 1880

Výborný tabák sňupavý.

Listy tabákové semelou se z hruba a prosají. Na 25 klg. takové mouky tabákové bere se na jichu:

3 klg. soli,
1 klg. sodíku,
1 klg. syrobu,
1 klg. tamarind,
2 ltr. červeného vína,
2 ltr. koňaku a
10 ltr. vody.

Sůl a sodík rozpustí se v 1 dílu vody, tamarindy svaří se s ostatní vodou až změknou a protlačí se pak skrze sítko, by se odstranily slupky a jádra.

Potom přidá se syrob, víno a koňak, tabák namočí se náležitě a mne, pak nechá kvasiti několik neděl, a konečně upraví se se 6 klg. soli a stluče v sudě. Tak se nechá státi několik měsíců, načež jest k potřebě upraven.

Tabák šňupavý, tak zvaný rappee.

První způsob: 100 lib. listí tabákového upraví se touto míchou: Rozpustí se 5 lib. povidel, 2 lib. syrobu (hnědého), 1 lib. šťávy jalovcové, 15 lib. vody (říčné), svaří se 1 lib. tlučených kalesek v 10 lib. vody asi hodinu, procedí se a smíchá s předešlou jichou, v tom se pak rozpustí 4 lib. čpavku, ¾ lib. soli, 2 lib. octa (vinního) a 2 lib. drasla (čistého), potom ¾ lib. octanu železitého.

Druhý způsob: Vezmi 100 lib. rozemletých listů tabákových a připrav jichu tuto: 5 lib. švestek, 2 lib. medu, 1 lib. tlučených zrn jalovcových, ½ lib. drobného puškvorce, ¼ lib. kořene angeliky, 4 lib. čpavku, 2 lib. čistého drasla, 6 lib. octa vinního, 12 lib. soli, 24 lib. čisté vody (říčné).

Třetí způsob: Na 100 lib. listů tabákových (uherských), uprav jichu z 8 lib. tamarindy (indické), 6 lib. octa (vinního), 3 lib. čpavku, 2 lib. čistého drasla, 25 lib. čisté soli a 25 lib. vody (říčné).

Tabák kuřlavý výborný upraviti.

Navlaž asi 100 lib. virginského listí tabákového vodou, nechej to 24 hodin státi, rozřež je a usuš na půdě.

Mezitím svař tyto věci: 1 lib. hrozinek, 3 lib. kandysu a ¼ lib. listí bobkového v čisté vodě (14 čtvrt.), a když to vychladlo, přidej vína se skořicí (l½ čtv.) a pokrop tím tabák a promíchej ho. Pak jej suš na vzduchu, vlož do soudků a nech tak 8 dní státi v chladnu — načež dělej balíčky.

Tabák výborný, jiný druh.

Navlaž 50 lib. listů virginských před rozkrájením touto jichou: Ruzpusť ve vodě (12 čtv.) 2 lib. cukru, přidej l½ kv. vína se skořicí, ½ kv. výtažku, lentyšku (tryšle) a jalovcové kořalky (1 čtv.). Tím se navlaží tabák, smačká do sudu a za 24 hodin se krájí. Potom se suší a nadělají se balíčky.


Původní zdroj historického článku:
Sbírka nejnovějších receptů z oboru vinařství octářství pivovarství a j - 1880, autor V.K.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. února 2020


Diskuze k článku „Dávné recepty na přípravu tabáku ke kouření i šňupání“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz