Děsivé životní podmínky chlapců, kteří kdysi vyráželi do světa do učení

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Národní listy - 1894, autor neuveden.
Traduje se, jak naši předci jako učni vyjížděli do Vídně a dalších zahraničních měst na zkušenou, aby se tam naučili novým věcem a domů se vraceli jako mimořádně zruční řemeslníci. Jejich život v zahraničním učení měl ale k jakékoliv romantice daleko. Více v článku z roku 1894.
Následující text pochází z roku 1894

Osud českých učňů.

Jen zřídka kdy podaří se nahlédnouti pod roušku, kteráž zahaluje život a utrpení oněch neblahých českých hochů, jež poměry záhy vypuzeni jsou z lůna rodiny, aby hledali si obživu a zaměstnání mimo domov, v nehostinné, nevlídné cizině, kteréž věru draze musí odplatiti za suchou kůrku, poskytnutou jako by z milosti.

Jaký život vede ku př. chudý český hoch, jenž dán jest na učení do Vídně, kde učí se u mistra rok za rok, a kde síly jeho využitkují se do krajnosti. Ten, kdož všechny tyto svízele přestojí a domůže se konečně po letech trpké práce v sídelním městě postavení jako samostatný živnostník, může věru mnoho vyprávěti o zkušenostech nabytých.

Že ne každý útrapy ty přestojí, o tom svědčí následující hrozný případ, jenž zasluhuje, aby uveden byl ve známost nejširší. Těchto dnů dopraven byl do všeobecné nemocnice vídenské 15letý učeň František Babák.

Nalezal se v hrozném stavu; tělo jeho bylo kost a kůže, a byl více mrtev než živ. Zjistilo se, že nalezal se v učení u klempířského mistra a installatéra vodovodů a plynovodů, jehož jméno listy vídenské zatajují, uvádějíce pouze, že nazývá se Edvard B. a bydlí v 8. okresu.

Nemocný hoch, když poskytnuta mu byla prvá pomoc, udal, že onemocněl asi před osmi dny, a že ode dne své neschopnosti k práci nedostával žádné potravy více. Osm dní žil vůbec bez pokrmu.

Následky dostavily se záhy — nebožák zemřel po krátkém pobytu v nemocnici, jejíž správa, vzhledem k udání Babákovu a lékařskému nálezu uznala za nutné, oznámiti případ příslušnému policejnímu komisařství a mrtvolu dodati na patřičné místo za účelem soudní pytvy.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1894, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. září 2020


Diskuze k článku „Děsivé životní podmínky chlapců, kteří kdysi vyráželi do světa do učení“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.