Etiketa podle Gutha-Jarkovského: Co všecho dokáže úsměv a jak ho správně používat?

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Společenský katechismus - 1921, autor Jiří Stanislav Guth-Jarkovský.
Úsměv je úžasná věc, která někdy dokáže doslova zázraky. Zajímá vás, jak se má pravá dáma i pravý gentleman správně usmívat? V textu z roku 1921 vám to prozradí dodnes uznávaný specialista na etiketu Jiří Stanislav Guth-Jarkovský.
Následující text pochází z roku 1921

Úsměv.

Různé projevy zdvořilosti nabývají teprve ceny a významů, jsou-li učiněny s jistým půvabem, a jejich nejpřirozenějším a nejpůvabnějším průvodcem jest úsměv.

Úsměv dovede vyvolati sympatii, mírní úctu, působí přízeň a zajišťuje populárnost . . . Mnozí odmítajíce nějakou žádanou službu, dovedou říci svoje »Je mi tuze líto« s tak hezkým úsměvem, že hned jim odpustíte!

Úsměv, provázený jiskrou v oku, musí býti umírněný a nepřecházeti ve smích. Také nebudiž prodlužován, sice projevuje potměšilost, ne-li hloupost.

Ne každá zdvořilost je však provázena úsměvem, kterým ovšem neradno plýtvati.

Nedomnívejme se, že k úsměvu při projevu zdvořilosti vázány jsou jen dámy. Pán i starší provází přiměřeným úsměvem neb aspoň vlídným výrazem v tváři svůj pozdrav, svůj hovor a také žádný slušný představený nemračí se zbytečně.

Šéf, který se nikdy na podřízeného neusměje, je snad výborný úředník, ale společenský kakabus. Také život úřední je životem společenským, a čím méně dbáme v něm určitých společenských pravidel, tím činíme práci ostatními nesnesitelnější a tím více — škodíme svému úřadu.

Vlídného představeného podřízení nosí na rukou a jemu k vůli spolykají i hořké pilulky svého povolání jako cukr, kdežto šéf nezdvořilý, stále zamračený a nevlídný, rozklíží celý úřad, ba, je-li v popředí, i celý stav.

Že pak vlídným a zdvořilým chováním, úsměvem v tváři, ba i nenucenou prosbou i tam, kde by mohl rozkazovati, docílí náčelník úřadu často mnohem více nežli přísnými formany, jest obecně známo.


Původní zdroj historického článku:
Společenský katechismus - 1921, autor Jiří Stanislav Guth-Jarkovský.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. srpna 2023


Diskuze k článku „Etiketa podle Gutha-Jarkovského: Co všecho dokáže úsměv a jak ho správně používat?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.