Dobře chutnající mužíček.
Mladé ženušce, která se ptala v redakci jistého ženského časopisu v Paříži, jak by měla se svým mužíčkem zacházeti, aby s ním byla šťastnou, odpověděno vtipně takto:
»Mnoho mužů, kteří vstupují v manželství s nejlepšími úmysly, zkazí ženy špatným vařením. Mnohá žena peče svého muže příliš, jiná příliš často studenou vodou jej polévá, jiná opět nakládá jej ustavičně do octa a jiná opět příliš vytopí pec, v níž chce jej pěkně do zlatova vypéci.
Není pak div, že mužíček, jejž dovede v umění kuchařském zběhlá ženuška jemným a chutným učiniti, konečně stane se tuhým a nezáživným.
Chce-li míti ženuška skutečně dobrého muže, musí si opatrně počínati. Především jest potřeba muže osobně vyhledati a prozkoumati. Trhové zboží nemůže býti odporučeno. Nenechte se ženy stříbrně ba ani zlatově lesklým zevnějškem klamati; muži, kteří na prvý pohled do oka nepadnou, jsou ti nejlepší.
Především hleďte, aby plátno, do něhož své muže halíte, bylo krásně bílé, neděravé a opatřeno potřebným množstvím dírek, knoflíků a tkaniček. Chytrá žena nebude chtíti svého mužíčka dlouho a násilně držeti v kotli. Zůstane v něm beztak, když se mu pobyt v něm zpříjemní.
Nebuďte ženy úzkostlivy, když jednou překypí, vždyť se opět sám utiší. Cukr ve formě hubiček s mírou užívaný jest dobrý. Octa a pepře nepoužívejte na žádný pád; naproti tomu trocha koření nemůže škoditi.
Nikdy ať ni na mysl nepřijde, ostrým nástrojem zkoušeli, zda mužíček jest dosti měkkým. Obracejte jej opatrně srdcovitou lžící a ponechte jej občas na čerstvém volném vzduchu, aby neztratil chuť a nestal se tuhým.
Podle tohoto receptu připravený mužíček bude ženušce vždy dobře chutnati.«
témata článku:
Diskuze k článku „Humor našich předků: manuál, který radí ženám s výchovou jejich manželů“