Zdražování.
Kde kdo naříká si na nesmírné zdražování životních potřeb. Zlo jest všeobecné.
Ve Francii se zjistilo, že od r. 1902 do r. 1907 zdražilo se maso o 22 procent, ryby o 50 proc. V celém světě, v každém městě naříká se na drahé byty.
V 15. století libra másla stála v Paříži 17 haléřů a tucet vajec 9 haléřů; dnes stoji nejméně 2 až 3 franky. V roce 1790 stál v Paříži hotový pánský oblek 3 franky 80 centimů a 9 fr. 50 cent. Ale i mzda byla mnohem nižší; kuchařka v Orleansu v roce 1564 dostala za rok 37 fr.
Jestliže za dob Aristofanových v Athénách stál kozel jednu drachmu, t. j. asi 93 haléřů, roku 1540 stál ve Francii 75 centimů a dnes stoji 34 franků. Starý Athéňan mohl se živiti s rodinou asi za našich 40 hal. denně. »Avvenire ďltalia« praví, že také v antickém Římě byl život nesmírně laciný.
Tak hovězí maso stálo 1 ass. t. j. asi našich 20 haléřů libra. A to bylo v oné době, kdy Julius Cesar koupil ohromné prostranství, na němž dal vystaviti »Forum Romanum« za 100 milionů sestercií, t. j. asi 25 milionů franků.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak se zdražovalo a stoupaly ceny v dávné minulosti“