Čerstvá zelenina v zimě.
Poslední listy se stromů opadaly a první sníh padl. Smutno jest v poli, v lese, v zahradě. Zahrada jest opuštěna.
Jen když hospodyně potřebuje do polévky petržel, jde ještě do zahrady na záhon, aby tam několik lístků otrhala. Země i všechny rostliny úpí pod ledovým příkrovem ledu a sněhu.
Tomu však může každá hospodyně dobře odpomoci a přičiniti se, aby i v zimě měla čerstvou zeleninu do polévky. Nechť si pořídí truhlík dřevěný as 20—25 cm široký a tak dlouhý, aby mohl se položiti na prkno okenní. Do něho dá obyčejné dobré a jemné zahradní půdy a záhon jest hotov!
Celý rozdělí se na čtyři oddíly. Do prvního vsadí se několik kořenů petržele; ta v teple velmi rychle roste a stále se zelená; proto může se po celou zimu řezati. Do druhého oddílu dá se 1—2 keříčky pažitky čili šnitlíku.
Dříve musejí býti kořínky uřezány a cibulky se pěkně na celou plochu rozsází. Zalévání téhož vlažnou vodou, záhy se zelená a bujně roste a hospodyňka může dlouhý čas pažítku řezati. Sazeničky nebo jednotlivé cibulky mohou rovněž jako petržel z jara do zahrady opět přesazeny býti.
Na třetím záhonku může si hospodyně nasíti řeřichu zahradní, která v krátkém čase vyrůstá a občerstvující zeleninu poskytuje, která na způsob pažitky voní a chutná. Po sklizni může znova zase naseta býti.
Čtvrtá plocha má poskytovati čerstvou zeleninu kanárkům, je-li v kleci jaký. K tomu hodí se t. zv. řezací salát americký, který naši ptáci v kleci neobyčejně rádi žerou.
Tentýž může sloužiti jako obrůba (garnýrováni) masitých pečínek na míse. Také listy tradeskancie, jejíž ratolesti a větvičky se zasazují, brzy se zakořeňují a tak poskytují milou lahůdku pro zpěvné ptáky ve světnici chované.
Na jaře, když již jiná zelenina v zahradě roste, může se v truhlíku zasíti letničky pro záhony letní.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak si v zimě vypěstovat čerstvé bylinky? Takhle se to dělalo kdysi“