Jedlíci hlíny.
Lidé jedí všelicos; kobylky, mravence, housenky, ano i hlínu.
Pojídání kobylek neb housenek jest ještě vysvětlitelno a také dlouho již známo; že by však lidé požívali hlínu, je novinkou, kterou nám sděluje v časopise německé geologické společnosti M. Weigen.
Jsou to obyvatelé jmenovitě z Nové Guineje, kteří se vyznamenávají touto zvláštní chutí.
Hlína, kterou požívají, je mastná jílovitá hlína barvy okrově žluté, zapáchající jako kafr a mající příjemnou kořenitou příchut; je tak jemná, že mezi zuby neskřípe. Vaříme-li kus této hlíny ve vodě, přejde látka mající kořennou tu příchut do vody; při odpaření zanechá voda nepatrný zbytek.
Původně byla tato hlína požívána jako lék, jmenovitě v nemoci, která na Nové Guinei často řádí, totiž průjmy spojené se zvracením, následek to přílišného požívání rybího masa. V čas nouze nahražovala tato jedlá hlína potravu.
Pátráním se však zjistilo, že jedlíky hlíny můžem nalézt i v severním Švédsku a, co nás jistě nepřekvapí, také v Číně.
témata článku:
Diskuze k článku „Jedli jste někdy hlínu? Víme, kde je to oblíbená pochoutka“