Ocet.
Na venkově dává se často do vody ocet, aby se žízeň snáze uhasila.
V malém množství, a předpokládaje, že použijeme dobrého vinného neb ovocného octa, neškodí to. Podporujeť ocet zažívání bílkovin.
Ve větším množství, samotný neb s vodou požit porušuje zažívání, rozrušuje červené krvinky, způsobuje bledničku, chudokrevnost, vyrážky a j. Těmito nemocemi trpící, zvláště ženy a dívky mají se octa chrániti.
Taktéž požíváni velmi kyselených pokrmů, salátů atd. jest osobám na žaludek trpícím nanejvýš škodlivo. Zhoubného účinku octa na krev měly by hlavně si povšimnouti ženy v jiném stavu, kdy vůbec chuti k jídlu bývá málo, za to chuť na kyselé se dostavuje.
Jest to nanejvýš zhoubné požívati pak silně kyselé pokrmy neb dokonce piti ocet; tím tak mnohá žena si navždy zdraví podryla.
témata článku:
Diskuze k článku „Kdy je pití octu zdravé a kdy naopak ocet zdraví poškozuje?“