Léčivý vliv podmáslí na lidský organismus

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Česká hospodyně 1903, autor Dr. Karel H. Breuer.
Víte o tom, že podmáslí je nejenom chutné, ale i velmi zdravé? Článek z roku 1903 vám popíše, jaké léčivé schopnosti tento oblíbený mléčný výrobek má.
Následující text pochází z roku 1903

Léčivá moc podmáslí.

Mezi dobrými domácími prostředky, které se hodí k léčení mnoha různých nemocí, zaujímá podmáslí jedno z předních míst.

Ovšem ale podmáslí z čerstvé smetany a nikoliv ze staré zakyslé, zahořklé smetany, která stála mnoho dní v nečistém sklepě. Podmáslí obsahuje v sobě ještě hodně bílkoviny, něco málo tuku, zbylého z másla, mnoho kyseliny mléčné, něco mléčného cukru a obyčejně soli zemité v mléce obsažené.

Mimo těchto látek obsahuje různé produkty bakterií, které se vyvinuly při zrání smetany.

Ačkoliv produkty bakterií se obyčejně považují za tělu nepříznivé a někdy i zhoubné, není tomu tak u všech.

Pak-li je podmáslí z čerstvé smetany, obsahuje mnohé produkty bakterií, které jsou přímo tělu prospěšné, jako ku př. kvasnice, které se nyní používají k léčení různých nemocí, jež byly dříve velmi obtížné k léčení.

Tyto produkty mají zvláštní účinek na sliznou blánu žaludku a střev a nemocní trpící nemocemi těchto ústrojí, kteří nemohou již ničeho s chutí jisti, mohou ještě velmi často piti podmáslí a často se na něm uzdravějí, jak mnohá uzdravení v ústavu Kneipovu dokazují. Pro despeptiky je podmáslí pravým lékem a každý z nich ho může požívati bez obav a s jistým prospěchem.

Kyselina mléčná má zvláštní účinek na rozpouštění solí vápenatých, usazujících se následkem stáří v arteriích a žilách a následkem toho udržuje podmáslí krevní cévy čisté, měkké a elastické. Tím se odkládá následek stáří, čili člověk jest déle mladým. Stáří jest pouze, jak jsem dříve několikráte poukázal, následek tvrdnutí těla a vápenatění jeho tkaní.

Když se tedy udrží tkaně prosté vápna, nemůže tělo stárnouti, aspoň ne tak rychle. Když se udržují krevní cévy elastické, prosté vápenatých usazenin, může krev lépe probíhati a tělo tak snadno nepodléhá revmatismu a dně. Podmáslí jest tedy jedním z nejlepších prostředků proti revmatismu a proti dně. Podmáslí, tak jako syrovátka, velmi podporují činnost ledvin a způsobují volnější odtok moči, proto zabraňují shromažďování látek v těle a následovně též tím zabraňují vzniknutí revmatismu a pomáhají vyléčení povstalé již nemoci.

Podmáslí povzbuzuje činnost žláz žaludečních a střevních a pomáhá tím k trávení a způsobuje lepší chuť k jídlu. Tím se dostane tělu lepší výživy a nemoc se pak s nadněji přemůže. Kdo trpí rheumatismem neb dnou, má se vyhýbati jídlu masa, sladkých věcí (mimo ovoce), pečiva z bílé mouky, lihových nápojů, horkého pečiva, koření a všemu, co způsobuje v žaludku kvašení.

Nemocný takový ale může jisti zvěřinu, vejce, chléb z černé mouky, všeho druhu ovoce a zeleninu, mléko, zvláště pak podmáslí a syrovátku. Kyselé mléko neškodí, neb spíše pomáhá při léčení rheumatismu. Pak-li kdo pozoruje, že mu v kloubech vrzá a že mu tepny tvrdnou, má piti tolik podmáslí a syrovátky co možno a v brzku zpozoruje, že se mu bude dělat lépe.

Podmáslí prodlouží každému věk a kdo jej pije dosti a často, může se těšiti, že mu prodlouží věk a odloží stáří od 10 do 20 let.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1903, autor Dr. Karel H. Breuer.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. února 2020


Diskuze k článku „Léčivý vliv podmáslí na lidský organismus“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.