Význam másla pro výživu člověka
Máslo jest ve výživě člověka nenahraditelným, neboť ono má své specifické vlastnosti, které nelze tělu dodáváti umělými tuky.
Jeho úplná stravitelnost zajišťuje mu trvalé postavení a nepostradatelnost ve výživě. Pro svůj obsah výživných látek a zvláště pak pro obsah vitaminů jest nezbytným pro zdraví dětí, u nichž podporuje růst a chrání je před nemocemi.
Rovněž nemocní chorobami zažívacího ústrojí nebo trpící horečkami a tím i ztrátou tělesné váhy najdou v másle nej lepší oporu své výživy.
Máslo jest však nepostradatelným hlavně pro výživu nervového systému a krvetvorné dřeni kostní v těle lidském. Proto také systematické požívání může býti profylakčním prostředkem pro utužení zdraví a nutno tudíž vždy pamatovati na jeho náležité zastoupení v naší výživě. Máslo vždy a zvláště máslo na chléb a brambory jest nejen pochoutkou, ale také zárukou správné výživy a zabezpečení našeho zdraví.
Proto svědomitá hospodyně používá pro výživu rodiny, zejména dětí, máslo, které jest stoprocentním československým výrobkem. Vyšší cena másla oproti některým tukům jest daleko převyšována jeho hodnotou a cennými vlastnostmi.
témata článku:
Diskuze k článku „Máslo a jeho nezastupitelná role v naší stravě“