Zvýšená výměna látek u dnešních Mayů.
Když vyšetřovali dva lékaři u Carnegiovy nadace výživu dnešních Indiánů kmene Mayů, narazili na zajímavý problém.
Na třech výpravách do Yucatanu se zjistilo nade vší pochybnost, že Mayové, v tomto kraji žijící, mají značně vyšší metabolismus — jejich tělo může vyrábět více tepla — než běloši ve Spojených Státech, ačkoli v teplejším podnebí správně měli by mít menší výměnu látek.
Tento objev je tím záhadnější, že ke zvýšenému metabolismu se druží u Mayů obleněný tep srdce a nižší krevní tlak. Podle obou lékařů neodpovídá a nedá se vysvětlit zvýšená výměna látek ani klimatem, ani tělesnou stavbou, ani temperamentem.
Proto se přiklánějí k mínění, že zvýšeným metabolismem bojuje štítná žláza proti útokům chladna, protože Mayové jsou špatně zabezpečeni proti nízké teplotě, jež převládá v jejich kraji. Také se lze domnívat, že tělo si vyrábí více tepla, poněvadž Mayové těžce tělesně pracují.
A naskýtá se ještě další možný výklad, že v kukuřičné stravě, již se nejvíce živí, je nějaká látka, podněcující látkovou výměnu. Aby přišli záhadě na kloub, prozkoumali oba lékaři osmačtyřicet složek denní potravy Indiánů ve stavu syrovém i upravené jako jídla. Výzkumné laboratoři pro výživu v Bostonu poslali na čtyřiadvacet různých vzorků potravy, aby se v nich určil obsah dusíku, tuků a počet kalorií, jež obsahují.
Výsledky rozbořil indiánských poživatin jsou hodné pozoru. Plných 73 procent své tělesné energie čerpají Mayové denně průměrně 74 gramů bílkovin, tedy o hodně méně než požaduji odbornici ve výživě pro pracujícího člověka (asi 100 gramů). V celku spočítáno, dodávají mayští Indiáni svému tělu průměrně denně pouze 2565 kalorií; je to žalostně málo při srovnáni s americkým dělníkem, který v potravě přijímá denně asi 3500 kalorií.
Oba badatelé shrnuji výsledky svých studii asi takto. Mayové mají průměrně o osm procent vyšší basalní metabolismus než je standard pro bělochy. Toto zvýšeni však nelze vyložit ani potravou bohatou na bílkoviny. ani potravou zvlášť kaloricky vynikající, ba ani jako následek těžkých svalových výkonů.
Proto nezbývá než usuzovat, že příčinou zvýšeně výměny látkové je nějaký činitel v jejich životním prostředí, nebo ještě pravděpodobněji má ji na svědomí neznámý činitel rasový. (Podle dr. Benedicta a dr. Steggerda.)
témata článku:
Diskuze k článku „Podivuhodný metabolismus Mayů, který dnešní lékaři nedokáží zcela pochopit“