Před odjezdem.
Abychom vyhnuli se v létě přílišnému vedru, tu obyčejně vydáváme se na cestu časně z rána. A v tomto případě nebývá vždycky snadno dostati něco teplého před odjezdem.
Jeti od čtyřech hodin z rána do osmi nebo devíti bez dobré sklenice čaje, čokolády anebo kávy je nejen nepříjemné a nezdravé pro žaludek, ale člověk se tím vydává nebezpečí, že nebude po celý den v kondici.
Můj žaludek je v pravdě dobrým sluhou, spokojujeť se se vším, než přece neodvažuji se jeti 50 km. mezi 4. a 7. hodinou ranní, aniž bych byl před tím vypil šálek čaje a snědl několik biskitů.
Odjíždíme-li z domova, tu ovšem nám není obtížno opatřiti si něco teplého, však na cestě v hostincích, v nichž přenocujeme, bývá nesnadno dostati něco podobného v tak ranní hodinu.
Abych předešel těmto nesnázím, vozívám s sebou na cestách vždycky krabici s čajem, lahvici líhu a malý samovar, kteréžto předměty v mé brašně mnoho místa nezaberou a přece velmi prospěšných služeb mi prokáží.
Kromě toko mohu v samovaru uložiti i jiné předměty, které na cestě potřebuji.
Samovar připravím si již za večera prve nežli ulehnu a po ránu první mojí starostí jest, abych zapálil líh a nechal tak vodu vařiti.
Dříve ještě nežli se obléknu, jest moje snídaně hotova, takže v desíti minutách po svém probuzení mohu již býti v sedle a nastoupiti cestu svěží a v dobré kondici.
témata článku:
Diskuze k článku „Rady dávných cyklistů: jak se připravit na výlet v parném počasí“