Rok 1900: Jak se bohatne na krvavých suvenýrech z války?

rubrika: historické články / válka, zbraně a vojenství, původně vyšlo: Národní listy - 1900, autor neuveden.
Válka je strašná věc, přesto ale fascinuje mnoho lidí, kteří jí mohou nezúčastněně pozorovat z bezpečné vzdálenosti. Dodnes fungujícím oborem, který této podivné lidské záliby využívá, je obchod s válečnými suvenýry. Zajímá vás, jak se památkami na smrt ve válce obchodovalo v roce 1900 a kolik peněz se na takových suvenýrech dalo už tehdy vydělat?
Následující text pochází z roku 1900

Válečné relikvie.

V Anglii vyvinul se již nyní čilý obchod s památkami z války v jižní Africe. Skorem všem raněným, vracejícím se z bojiště do Anglie, platí se značné ceny za válečné relikvie, na příklad za prostřelené šaty aneb součásti výstroje.

Jakýs obchodník s raritami má značné zakázky od hostinských v severní Anglii, rovněž docházejí četné zakázky od majitelů krámů v Londýně. »Rád bych koupil stokráte tolik válečných relikvií, než v tu chvíli lze dostat,« pravil jeden z agentů, byv tázán na tento obchod, »neboť mám vskutku neuvěřitelný počet zakázek.

Jediným mým přáním by bylo, abych měl vlastní svoje agenty v jižní Africe a vím, Že jiné londýnské firmy již tak učinily. Za polnici a revolver vojáka, o jehož hrdinském činu časopisy přinesly zprávu, byla telegraficky nabídnuta značná suma. Nejpodivnější však jest, že jsem dostal zakázky z Brusselu a z Paříže, jakož i velmi značnou zakázku od majitele tingl-tanglu v Antverpách.

Sluhovi důstojníka, jenž na počátku války padl, nabídnuto za uniformu, již jeho pán měl v osudný den na sobě, 20 l. št. Zakázky válečných relikvií, jež jsme, můj bratr a já, dostali, páčí se celkem as na 3000 l. št.«


Poznámka Bejvávalo.cz
Chcete mít lepší představu o tehdejších cenách válečných suvenýrů? Podle Bank of England odpovídá 1 libra šterlinků z roku 1900 zhruba dnešním 101 britským librám, což je podle aktuálního kurzu přibližně 3000 korun.

V dnešních cenách tedy nabídka kupce za prostřelenou uniformu, zmíněnou na konci historického článku, odpovídá zhruba částce 60 000 Kč. Celkový obrat za válečné suvenýry byl pak v dnešní hodnotě 9 milionů korun!


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1900, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
10. ledna 2024


Diskuze k článku „Rok 1900: Jak se bohatne na krvavých suvenýrech z války?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.