Rok 1910: Hrozí nám epidemie cholery? Lékaři u nás objevili první nakažené!

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Lidové noviny - 1910, autor neuveden.
Před několika lety jsme mohli na vlastní kůži poznat, jaké to je být uprostřed epidemie. Historický článek z roku 1910 vám přiblíží stav, když se k nám pomalu blížila jiná epidemie - tentokrát nebezpečné cholery.
Následující text pochází z roku 1910

Cholera u nás! Ve Vídni zjištěny dva případy asijské cholery.

Tel. - Z Vídně. 26. srpna.

Zdravotní oddělení ministerstva vnitra sděluje: Bakteriologickým vyšetřováním byla ve dvou případech, totiž u paní Heldové, zemřelé před několika dny, a u ještě nemocné služky Hoffmannové zjištěna asijská cholera. Byla učiněna dalekosáhlá opatření.

V hlavním městě říše je cholera. Dosud docházely zprávy o podezřelých případech pouze z pohraničních stanic a většinou se ukázalo, že poplach byl zbytečný; všude však byla učiněna rozsáhlá opatření proti zavlečení cholery, takže oproti zprávám z Ruska a z Italie, kde nákaza kosila denně přečetné životy, se zdálo, že jsme u nás zcela bezpeční.

Zatím se objevuje hrozná epidemie rázem v samém středu státu. Třebaže dosud byly zjištěny pouze dva ojedinělé případy, u dvou žen, které přijely do Vídně z Pešti, je nebezpečí, že se cholerová epidemie snadno rozšíří po všech našich krajích, velmi značné a hrozivé.

Neboť přes všechna moderní opatření zdravotní, přes přísné isolování onemocnělých osob, přes neustálou desinfekci stok a kanálů, nelze přece v mnohotvárném ruchu velkoměst zahraditi bezpečně všechny cesty, jimiž se nákaza přenáší a šíří. Někdy vzplane epidemie tak náhle a tak prudce, že v několika dnech zachvátí tisíce obyvatel.

Roku 1892 se jako lesní požár rozlétla cholera, vzniknuvší v Arabii, přes Rusko a Turecko na západ: na podzim zachvátila již přístavní města ve Španělsku. ve Francii, vnikla do Paříže a v Hamburku vzplála v několika dnech tak prudce, že denně onemocnělo až 1000 osob; za čtyři neděle onemocnělo 11.000 osob, 5000 jich zemřelo.

Také v Rakousku se tehdy tu i tam objevila cholera, nejvíce v Haliči a v Uhrách, zde hlavně v Pešti. Epidemie pak zanikla částečně sama, u nás hlavně, ovšem následkem přísných zdravotních opatření. Nyní, jak se zdá, právě tehdejší úspěch způsobil, že se z počátku podceňovalo nebezpečí a že teprve když už nesporně se u nás zjistily případy cholery, počínají úřady konat svou povinnost.

Hamburk se nám zdá mnohem bližší než ruská pohranič. města a pod dojmem strašlivé epidemie v tomto přístavů bylo tehdy sáhnuto ihned k radikální obraně proti zavlečení. Nyní nezbývá než lehkomyslné zanedbání napraviti ještě úsilovnějším bojem proti nákaze.

Nestačí tu jen činnost úřadů, obecenstvo samo musí býti nápomocno a musí dobrovolně se podrobovati všem příkazům zdravotním. Vídeňáci, kteří tolikrát už ukázali, že dovedou ze svého města hosty vykomplimentovat, nechť se postarají, aby tento skutečně nezvaný host se brzy opět od nás vystěhoval.

Rozsáhlá bezpečnostní opatření ve Vídni. Tel. - Z Vídně. 26. srpna.

Předsednictvo zdravotního odděleni ministerstva vnitra nařídilo ihned rozsáhlá bezpečnostní opatření. V první řadě bude zostřen dozor nad dopravou na Dunaji: všechny osoby, které v poslední době byly s Heldovou a Hoffmannovou ve stycích, budou podrobeny přísné lékařské prohlídce. rovněž tak ty osoby, které byly na parníku »Regensburg« a bydlely v onom domě, kde naposled Hoffmannová.

Podezřelý případ v Prešpurku. Tel. - Z Prešpurku. 26. srpna.

Z lodi »Regensburg«, na jehož palubě, jak známo, onemocnělo za podezřelých příznaků několik osob, byla zde vysazena kuchařka Antonie Trenková, která s onemocnělou Hoffmanovou sdílela společné lože. Trenková onemocněla silným průjmem a křečovitým ujímáním v životě. Byla za veškeré opatrnosti dopravena do zdejšího isolačního baráku, kde byla vyšetřována. Není pochyby, že jde o choleru. »Regensburg« bude úplně desinfikována a postavena pod přísnou karanténu.

Do Prešpurku vypravila se okamžitě lékařská komise z Pešti ku vyšetření záhadného případu. Opatření proti choleře v Uhrách.

Tel. - Z Pešti. 26. srpna.

Ve včerejším zasedání radnice byla usnesena následující opatření proti hrozící epidemii. Okamžité zřízení baráků pro cholerou podezřelé nemocné, přísná dohlídka na cizince, kteří přijíždějí z Ruska a Italie, vylepení vyhlášek, jimiž se má obecenstvo poučiti, jak se v případě nemoci zachovali.

Vzrušení v Krakově. Tel. - Z Krakova. 26. srpna.

Včera se oznamovalo, že ve vlaku jedoucím ze Lvova do Krakova onemocněl jeden cestující z Ruska, jménem Ruczynski, za příznaků podobných choleře. Policie se zdravotními orgány očekávala vlak, aby ihned učinila potřebná opatření: když však vlak na nádraží přijel, bylo jí sděleno, že pacientovi tak přitížilo, že vagon musil býti vyřaděn a desinfikován. Cestující zmíněného vlaku naproti tomu v Krakově sdělili, že jim o nějakém vyřadění vagonu není nic známo, naopak, že Puczynski v nestřeženém okamžiku prchl. Zpráva ta způsobila velké vzrušení.

Další případy cholery.

Dle zprávy z Beuthum vyskytlo se v Sosnovici a Čenstochově v ruském Polsku onemocnění za podezřelých příznaků cholery, které však úřady ruskými jsou popírány. Dva případy v Čenstochově se vysvětlují jako onemocnění střevní a ne cholera. — Na rumunské hranici. ve Foltičeni nedaleko Bukoviny, byl konstatován jeden případ úmrtí na choleru. Pohraniční hlídky byly sesíleny. — V Itálii se cholera již nešiří a dochází stále jen uspokojující zprávy. Mor v Oděse.

Tel. - Z Oděse. 25. srpna.

V posledních 4 dnech událo se zde 12 podezřelých případů onemocněni za příznaků moru.


Poznámka Bejvávalo.cz:
Více informací o choleře si můžete přečíst na Wikipedii.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1910, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
15. srpna 2024


Diskuze k článku „Rok 1910: Hrozí nám epidemie cholery? Lékaři u nás objevili první nakažené!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.