Historický obrázek kolorovaný serverem Bejvávalo.cz, původní autor neznámý.
Umělý led.
Mnohá hospodyně má odpor k umělému ledu hlavně z toho důvodu, že je dražší, než led přirozený.
Ale rozdíl v ceně je jen zdánlivý. I když se musí platit za kilogram větší suma peněz, pozná se záhy, že umělý led, je-li dobře zmrzlý, déle vytrvá než led přirozený. Kromě toho však nedocenitelnou předností ledu umělého je jeho naprostá čistota.
Historický obrázek kolorovaný serverem Bejvávalo.cz, původní autor neznámý.
Led k jídlu určený vyrábí se z naprosto čisté vody a odtud jeho velká hygienická cena. Pozorujeme-li takový špalek umělého ledu, vidíme, že je celý průhledný, vyjímajíc střední část, jádro jeho, které je tmavší a plné bublinek.
Nové zkoumání s umělém ledem provedené ukázalo, že naprosto čistý a bakterií prostý je onen čistý led průhledný. Odporučuje se tedy pro nápoje, do nichž dáváme kousíčky ledu přímo, brát jen onen průhledný led a jádro jeho používat k zevnějšímu chlazení.
Způsob, jak nejlépe udržet dlouho led, je velmi jednoduchý: lednička obklopí se suchou vrstvou vhodného materiálu, nejlépe jemnými hoblovačkami, korkovými plotnami, nebo papírem, zkrátka špatným vodičem tepla.
témata článku:
Diskuze k článku „Rok 1912: Jak se vyrábí umělý led a v čem je jiný než přírodní led“