Ovoce, či léky?
Dle vyšetřování vládního odboru, strava průměrné americké rodiny pozůstává z chleba, másla, vajec, patentních léků, projímadel, masa, ryb a bramborů. Většina lidí zde trpí nezáživností, zácpou neb revmatismem.
Dle tvrzení výše zmíněného odboru, daly by se do velké míry neduhy tyto vyléčit správným jídlem a sice tímto rozdělením: chleba, máslo, ovoce, zeleniny vařené i syrové, maso, ryby, vejce. Odporučuje se, aby každá hospodyně měla na jídelním lístku každodenně ovoce a zeleniny, čímž by odpadla nutnost používání projímadel.
Kde není možno obdržet zeleniny čerstvé, má býti na ruce zásoba zavařených. Když by se v patřičnou dobu roční zavářelo dostatečné množství zelenin a ovoce, nahradilo by se tím mnohé jiné jídlo a náhrada ta byla by lacinější a zdravější.
Počítá se, že padesát procent zelenin a ovoce vypěstovaných přichází na zmar různými způsoby, čemuž by se mohlo a mělo předejiti zavařováním a nakládáním.
témata článku:
Diskuze k článku „Rok 1913: Jak pomoci svému zdraví a zároveň omezit potřebu drahých léků?“