Rok 1921: Proč je dobré v USA nadávat česky a další veselé historiky od amerického soudu

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Lidové noviny - 1921, autor neuveden.
Legendární „zpívající právník“ Ivo Jahelka ve svých písničkách už nejednou dokázal, že i u soudu může být občas legrace. Historický článek z roku 1921 vám ukáže, že to neplatí jen pro naše soudy. Zajímá vás, co veselého se tehdy někdy dělo u soudů v USA?
Následující text pochází z roku 1921

Trocha z Ameriky.

Národní Listy přinášejí několik veselých drobtů z Ameriky. Američané, jak se zdá, jsou povahou svou docela veselí lidé, kterým se zbytečně malují bezúsměšné tváře; soudní síně, které jsme namátkou vybrali, potvrzují to dokonale.


— Tak osvobozena byla před chicagským soudem Češka, která starší své družce ze Slovenska vynadala »babprincmetálových«. Soudce, dokonalý Angličan, dával si výslechy stran tlumočili, když však přišlo k hlavnímu výroku, překladatel ne a ne z místa. A když ve svých rozpacích rozložil urážku ve tři, na babu, princ a metal, t. j. vyznamenání, bylo po všem, neboť soudce nevěřil, že by se tohle dalo složití tak, aby to někoho urazilo.


— Ve Filadelfii, kde zakázáno bylo v neděli vůbec ať cokoli prodávali, přísně trestali provinivší se proti tomu. Ale ani ostré tresty neodrazily zmrzlináře, pouliční prodavače a hostinské, aby zanechali svých nedělních výdělků. Ustavil se tedy spolek několiku podivínských nadšenců pro udržení pořádku ve městě, spolek docela soukromý, který však platil si i své zřízence, kteří přistižené udávali.

Jeden z takových zaměstnanců obzvláště proslul svými úspěchy a pondělí co neděli ohlásil někoho, od koho v neděli koupil cigaro, zmrzlinu atd. Udaní platili neradi těch sedm dolarů pokuty, ale platili je. Až soudci najednou připadlo prohlédnouti si udavače a byl to pořáde týž starý známý.

Tož dobrá: Vy jste tam koupil cigaro? — Koupil! — Prodala je? — Prodala! — Vy už jste sem přivedl více takových, že? — Ó, ano, už moc, já... — Sedm dolarů pokuty dá ona, že prodala, sedm vy, že jste sváděl.


— V Bostonu proslavil se teď najednou do té doby nepatrný advokát poslyšte proč. U místního soudu měl býti souzen známý otrapa, bez obhájce, kterého však si mermomoci přál. Onen doktor, očekávaje některý z příštích případů, se procházel chodbou. Předseda, spatřiv ho, poslal otrapu na chodbu, ať se poradí tedy s obhájcem — a poraďte mu to nejlepší, pane doktore!

Šla chvíle za chvílí, předseda poslal pro obžalovaného a na chodbě byl už jen doktor. Dal si vysvětlili případ, shledal ho obtížným a svobodě nebezpečným a otrapovi poradil to nejlepší ... teď už je fuč a doktor slavným.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1921, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. října 2023


Diskuze k článku „Rok 1921: Proč je dobré v USA nadávat česky a další veselé historiky od amerického soudu“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.