Rok 1922: Historický návod na umění správně kouřit cigarety

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1922, autor neuveden.
Kouření rozhodně není zdravý zvyk, který lze někomu doporučovat. Nicméně když už kouření někdo propadne, tak by to měl dělat správně. Článek z roku 1922 vám poradí, jak nejlépe kouřit cigarety a jakých chyb se při tom vytvarovat.
Následující text pochází z roku 1922

Umění kouřiti.

Většina kuřáků se domnívá, že dovede kouřit a že se nikotinovému požitku dovede oddat s přímo vypočítavou virtuositou, a že půvabu a dráždivé lahodnosti cigarety umí využít co nejlépe, a přece se mýlí.

Většina je jich pouhými diletanty, jimž je kuřácké umění pevně zapečetěnou knihou, již se jim nepodaří nikdy otevřít.

Aby cigareta poskytla opravdu vše, co může poskytnout, je třeba, aby si kuřák uvědomil, že musí si umět vyvolit určitý druh a že musí vědět, kdy a jak má kouřit.

Podaří-li se mu jednou nalézt tu pravou, je dobře, zůstane-li jí věren. Mění-li a střídá orientální tabák s tabákem Virginia, nemůže mu ani jeden poskytnout dokonalého požitku.

Nesmírně důležité je, vdechovat kouř velmi zvolna a podržet jej hodně dlouho v ústech tak, aby mohl působit na ústní chuťové nervy.

Rychlé kouření ochuzuje tabák o polovinu jeho jemné dráždivosti a dobré chuti. O tom, kdy se má kouřit, rozcházejí se mínění velmi silně. Je však beze sporu, že ranní cigareta, doplňující snídaní, chutná nejlépe.

Hned po ní přichází cigareta polední, která se kouří mezi jednotlivými jídly, nejsou-li ovšem příliš sladké, nebo příliš těžká. Pak teprve se objevuje cigareta »po jídle«, které nelze upřít značného kouzla. Před polévkou kouřiti se nedoporučuje a každý zkušený kuřák zapálí si teprve po prvním chodu.

Málokterý kuřák stará se o to, který nápoj se k cigaretě hodí nejlépe, a málokterý ví, že alkoholik a cigareta se spolu nesnášejí právě nejlépe. Zvláště nevhodné jsou likéry, které nejenom že ubírají tabáku vůně, ale uvolňují nikotin a mají tak velmi škodlivý vliv na zdraví.

Také čaj a cigareta se k sobě nehodí, poněvadž účinkují rušivě na chuť. Ideálním nápojem k cigaretě je a zůstane káva, protože se vzájemně doplňují a stupňují tak kuřákův požitek. I s lékařského stanoviska je tato kombinace nejlepší, neboť koffein a nikotin se vzájemně neutralisují. Velký význam z tajemství dokonalého kouření má také střídmost.

Řetězový kuřák, zapalující si cigaretu od oharku druhého, je barbar. Nekouří, ale bafá.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1922, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
18. prosince 2020


Diskuze k článku „Rok 1922: Historický návod na umění správně kouřit cigarety“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.