Rok 1922: Výzva na pomoc českým dětem, které trpí v Rusku

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Obzor - 1922, autor neuveden.
Na začátku minulého století se do Ruska s nadějí na lepší život vydala i s rodinou řada Čechů a Slováků. Po bolševické revoluci měl ale jejich skutečný život daleko k tomu, v co původně doufali. Historický článek z roku 1922 vás seznámí s tím, jak se tam tehdy žilo jejich dětem a se snahou jim pomoci.
Následující text pochází z roku 1922

Záchrana českých dětí v Rusku.

»Výbor pro pomoc krajanům v Rusku« při »Sdružení Čechů a Slováků z Ruska« obrací se ve svém provolání, uveřejněném v našem listě, k čsl. národu s výzvou o pomoc hladem a nemocemi ohrožené větvi československé na Rusi.

V krátké době sbírek tohoto Výboru s jedné strany ukázala se srdečná, upřímná a obětavá vůle českého lidu pomoci svým bratřím strádajícím pod tíhou těžkých důsledků socialistických experimentů. Jsou české kraje, kde všechny vrstvy bez rozdílu na postavení a politických stran seskupily se k společné akci a sbírají pro naše ubohé strádalce peníze, mouku, kroupy, cukr, obnošené šatstvo, boty, atd.

Malý hošík jednoho důvěrníka Výboru naučil se provolání Výboru nazpaměť a se zářícíma očima je přednáší v našem Polabí a získává sběrací akci velký úspěch. — Jakoby ten malý vlastenec plně cítil a znal, že tam na širokých ruských pláních mnoho jeho malých druhů se zrakem vyhaslým strádáním očekává naši pomoc.

S druhé strany však krátké doby sbírek ty zprávy, které Výbor obdržel z Ruska ukazují, že ohromné neštěstí ruské ohrožuje zvláště náš malý dorost. Není škol, učtelové hladoví a hledají jiné zaměstnání, české naše děti rostou bez vzdělání a v středu šířící se mravní zkázy, jež ruku v ruce jde se zkázou hospodářskou.

»Sdružení Čechů a Slováků z Ruska« obrátilo se na vládni činitele se žádostí o záchranu tohoto dorostu, vyvezením jeho z Ruska a umístěním jeho v české útulky, školy, k českým mistrům a obchodníkům na učení.

Tím značně má býti odlehčeno trpícím českým rodinám v Rusku. Leč pomoc tato je nedostatečná. Vyvezeme-li pomoci vlády několik set českých dětí k nám, zůstanou tam, v tom pekle zkázy, ještě tisíce našich krajanů vysílených několikaletým bojem o skývu chleba, zbavených svého majetku.

Musíme je podporovati aspoň do té doby až nastanou prvé známky, že ruská hospodářská krise překonala mstivý boj a začíná lepší konjuktura. Nesmíme dopustiti, aby naše čsl. větev na Rusi vymřela!

Nebudiž jediného Čecha a Slováka, který by přispěním sebe nepatrnějším nevykonal svoji nejen národní, ale hlavně lidskou povinnost. Příspěvky s díky přijímá »Výbor pro pomoc krajanům v Rusku«, Praha-III., Šeříková ul. č. 10. Učet pošt. spořitelny 16170.


Původní zdroj historického článku:
Obzor - 1922, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. srpna 2023


Diskuze k článku „Rok 1922: Výzva na pomoc českým dětem, které trpí v Rusku“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.