Rok 1923: Kvůli tržbám kamenných obchodů město zrušilo vánoční trhy, protestující trhovce rozehnala policie

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1923, autor št
Vánoční trhy neodmyslitelně patří k tradici v řadě měst. Jak vám ale ukáže historický článek z roku 1923, tak občas to pro trhovce zdaleka není jednoduché. Majitelé kamenných obchodů se tehdy báli, že díky pořádání trhu přijdou o své tučné zisky z prodeje vánočního zboží. Zajímá vás, co přesně se tehdy odehrálo a jak se na tom podílela městská rada, ministerstvo a policie?
Následující text pochází z roku 1923

Demonstrace místo vánočního trhu.

Včera měl býti zahájen obvyklý vánoční trh v Bratislavě, na který se sjíždějí obchodníci ze Slovenska i z Moravy.

Městská rada která chrání místní obchodníky, je proti pořádání těchto trhů, ač jí z toho kyne značný příjem, rozhodla se, že tento trh, který má býti již poslední, nebude se konat uprostřed města na Náměstí republiky, nýbrž na odlehlém náměstí Rychtáře Jakuba. Úsilím trhovců podařilo se prosadili, že ministerstvo obchodu povolilo konání trhu na Náměstí republiky, proti tomu vyslovilo se z bezpečnostních důvodů i policejní ředitelství.

Na zprávu o tomto rozhodnutí ministerstva obchodu svolal starosta dr. Okánik na pondělí odpoledne mimořádnou schůzi městské rady, v níž se ostře protestovalo proti zasahování ministerstva do práv obce a usneseno setrvat na dřívějším rozhodnutí, že trh má se konat na náměstí Rychtáře Jakuba, kde byly liž připraveny pro trhovce obvyklé krámky a celé náměstí upraveno.

Do schůze městské rady vyslali trhovci deputaci a sami se shromáždili před budovou radnice, byli však policií rozehnáni.

Trhovci pak sešli se v Dělnickém domě, kde konali schůzi, na níž promluvili mezi jinými také komunistický poslanec Darula a člen městské rady bratislavské Singer.

Na schůzi bylo usneseno nevykládali zboží na náměstí Rychtáře Jakuba a táhnout dnes v průvodu demonstračně k ministerstvu a župnímu úřadu, kamž budou vyslány deputace, které si budou na městskou radu stěžovat.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1923, autor št


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. prosince 2023


Diskuze k článku „Rok 1923: Kvůli tržbám kamenných obchodů město zrušilo vánoční trhy, protestující trhovce rozehnala policie“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.