Rok 1930: Otec brutálně zabil své maličké dítě, trestu ale nakonec neunikl

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Lidové noviny - 1930, autor la.
Historický článek z roku 1930 vás seznámí s tragickým osudem dvouměsíčního děvčátka jménem Vlasta, kterému její šílený otec nedovolil déle žít. Zajímá vás, jakým způsobem byla holčička zavražděna, co bylo podle jejího otce důvodem k takto surové vraždě a jak nakonec vraha vypátrala policie?
Následující text pochází z roku 1930

Surová vražda nemluvněte.

Dělník zardousil a zakopal v kamení své nemanželské dítě.

Moravská Ostrava 3. listopadu.

Dnes dopoledne byl zatčen četnictvem z Petřvaldu v Porubě u Orlové 23lety dělník Frantisek Zubr, zaměstnaný na haldě státního dolu Václav v Porubě a bydlící v dělnické kolonii. Zároveň s ním byla zatčena jeho milenka, 20letá Anna Škvarčíková, služebná, bydlící u svého strýce, horníka J. Dubnického v kolonii jámy Evžen v Petřvaldě.

Škvarčíková měla se Zubrem poměr, který nezůstal bez následků a letos 3. srpna narodila se holčička, které při křtu dali jméno Vlasta. 23. října přišel do Petřvaldu za Škvarčikovou Zubr a vyzval ji, aby přišla za ním s dítětem do lesa na hranici Poruby a Petřvaldu. Škvarčíková uposlechla a sešli se tedy v lese již za úplné tmy po 21. hodině.

Tam Zubr dívku přemluvil, aby mu děcko dala, že je dá někom k cizím lidem na vychování, aby se dítě nemusilo trápit. Škvarčíková posléze mu vyhověla a dítě mu dala. Malá Vlasta byla zabalena v peřince a obalena povijanem. Oba milenci se pak rozešli a Škvarčíková šla domů ke svému strýci a Zubr nesl spící dítě k Porubě.

Nedonesl je však domů a rovněž je nedal nikam k cizí rodině na vychování. Odešel s ním přímo pod haldu státního dolu Václav a zde spící nemluvně surově zaškrtil nejdříve rukama a pak mu ještě zatáhl kolem krku povijan. Pak ještě uhodil hlavičkou dokonávajícího dítěte o kámen, aby byla smrt jistá.

Na úpatí haldy vykopal Zubr jámu tři čtvrti metru hlubokou a mrtvolku jen v košilce a s povijanem na krku zakopal. Když byl se svou surovou prací hotov, bylo již před 22. hodinou, kdy Zubr nastupoval práci. Byl zaměstnán právě na vrcholu téže haldy, na jejímž úpatí zavraždil své dítě v místech, kde se vysypává kamení. Peřinu, kterou od dítěte vzal, hodil v nestřeženém okamžiku do jedné koksové pece na dole Václav.

Ode dne vraždy již uplynulo plných 10 dní a hrob nemluvněte je stále zasypáván spoustami kamení vyváženého z dolu. Zločin by byl zůstal utajen. V Petřvaldě však roznesla se zpráva o tom, že dítě bylo dáno k cizím lidem. O tom někteří občané rovněž pronesli k četnictvu podezření, že dítě, které se stalo svému nemanželskému otci i matce přítěží, bylo sprovozeno násilím se světa.

Při pátrání, které vedlo četnictvo v Petřvaldě, byly zjištěny četné důkazy o zločinu a tak mohlo četnictvo přikročit k zatčení. Pod tíhou důkazů se František Zubr k hroznému zločinu přiznal. Udal, že dítě zavraždil proto, že bylo pro něho i matku přítěží. Četnictvo zatklo rovněž Škvarčikovou, která mohla tomuto zločinu zabránit a neměla dítě Zubrovi vydávat.

Zubr byl dnes v poledne eskortován četnictvem na místo činu, které přesně ukázal, načež byla mrtvolka vykopána. Zítra se bude konali soudní pitva, aby se zjistila přesně příčina smrti. Zubr i Škvarčíková byli dodáni do vazby okresního soudu do Fryštátu.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1930, autor la.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
2. listopadu 2023


Diskuze k článku „Rok 1930: Otec brutálně zabil své maličké dítě, trestu ale nakonec neunikl“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.