Rok 1933: Kvůli vzájemné nenávisti dvou žen přišlo malé děvčátko o oko

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Národní listy - 1933, autor neuveden.
Dnes a denně můžeme ve zprávách vidět, co všechno dokáže způsobit nenávist. Jak vám ale ukáže článek z roku 1933, tak vlivem nenávisti nevznikají jen války mezi státy, ale i stejně nesmyslné „války“ mezi dvěma lidmi. Zde se obětí konfliktu dvou dospělých žen se tehdy stalo osmileté děvčátko.
Následující text pochází z roku 1933

Když se nepomstila mámě, pomstila se - dítěti.

Říká se, že ženská nenávist nezná hranic. Pro ty, kdož tak tvrdí, mohl by býti dokladem případ, projednávaný dnes před pražskou porotou.

Mezi Marií Rývorovou, 32letou manželkou zedníka ze Suchdola, a Alžbětou Seidlovou, sestrou její švagrové, je veliké nepřátelství, patrně ze žárlivosti. A Rývorová podle žaloby používá každé příležitosti, aby Seidlovou napadla. 3. května m. r. odpoledne přišla Seidlová se svou 8letou dceruškou, 4letým a 2letým synkem na návštěvu ke své sestře, Barboře Rývorové, jejíž domek těsně sousedí s domkem zmíněné její švagrové, Marie Rývorové.

Marie Rývorová je neobvykle maličká, Seidlová naopak notně vytáhlá. A tyto dvě ženy pustily se v předsíni cizího bytu do sebe. Rvaly se tak důkladně, že se ve chvilce válely po zemi, a jak pravila svědkyně: „Držela jedna druhou za vlasy a při tom obě křičely: „Pusť mne, pusť mne!“

Barbora Rývorová, sestra jedné a švagrová druhé, je posléze roztrhla a sestru Seidlovou vstrčila do kuchyně, kde se Seidlová zamkla. Bohužel, dveře do kuchyně jsou skleněné, a rozvášněná, v předsíni opuštěná sokyně ve svém rozlícení uchopila ležící tam krumpáč a mrštila jím prudce do skleněné části dveří.

Střepiny se rozletěly kuchyní a jedna zasáhla do pravého oka 8leté děvčátko, dcerušku Seidlové, sedící na otomaně proti dveřím. Dítě bylo ještě téhož dne odvezeno do Prahy na kliniku. Zasažené oko je téměř slepé.

Na Marii Rývorovou byla podána žaloba pro zločin veřejného násilí podle § 87 tr. z. Hájila se, že prý neuhodila zúmyslně krumpáčem do dveří, nýbrž že jen zvedla krumpáč k sebeobraně.

Tuto obhajobu vyvrací však úplně její švagrová, která dosvědčila před porotou také jeden výrok obžalované, svědčící o její úžasné nenávisti i surovosti: „Když jsem se nepomstila mámě, pomstila jsem se aspoň dítěti. Do smrti na mne nezapomene!“

Porota zodpověděla otázku veř. násilí jenom 5 hlasy kladně, ale na otázku přestupku proti bezpečnosti těla přisvědčila 8 hlasy. Obžalovaná byla odsouzena na pět měsíců tuhého vězení nepodmínečně.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1933, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. října 2023


Diskuze k článku „Rok 1933: Kvůli vzájemné nenávisti dvou žen přišlo malé děvčátko o oko“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.