Jak se měří jemnost čichu psího.
Že pes, kterého má býti použito k službě myslivecké, policejní a pod., musí míti dobrý čich, je známo, ale sotva je známo, že jemnost čichu psího se dá nejen měřit, ale že jest i měřena u psů, kteří jsou určeni k výcviku pro těžší služby.
K tomuto účelu vypracoval dr. Strösse zvláštní metodu.
Libiegův extrakt, který pro svou velkou výrobu je stejnoměrné jakosti, rozředí se vodou, zbarví se stejnoměrně na modro. Talíř naplněný tímto roztokem dá se do zavřené místnosti, prosté jakéhokoliv zápachu neb vůně. Do tekutiny položí se kousek masa.
Pes, vyhladovělý (17 hodin), avšak bez nejmenšího pocitu žízně, musí na tuto návnadu reagovali i když později se roztok zřeďuje (extraktu se dává méně) a místo masa se klade kousek červené, uhnětené hlíny.
Čím je návnady méně, tím jemnější musí míti pes čich. Nereaguje-li na zředění 1:35 nehodí se k těžším pracem nosovým. Výborný pes reaguje na roztok zředěný 1:40 až 1:50.
Poznámka Bejvávalo.cz
Libiegův extrakt byl průmyslově vyráběný masový vývar.
témata článku:
Diskuze k článku „Test na rozpoznávání psů s nejlepším čichem“