Zapomenutá historie Prahy: Tajemný ostrov pod Karlovým mostem

rubrika: historické články / architektura a stavebnictví, původně vyšlo: Národní listy - 1938, autor AAŠ
V Praze na Vltavě dodnes najdeme řadu ostrovů. Některé z nich jsou ale relativně nové, jiné jsou naopak dávno zapomenuté. Historický článek z roku 1938 vás seznámí s ostrovem, který kdysi býval přímo pod Karlovým mostem.
Následující text pochází z roku 1938

Tajemství zmizelých ostrůvků pod Karlovým mostem.

Ztratily se ostrovy dva či jen jeden?

V starých dobách nevystupovaly nad hladinu Vltavy v Praze všechny ty dnešní ostrovy, jež svou polohou a svěží zelení jsou dnes příjemným zkrášlením pražského panorámatu. Několik pražských ostrovů se ztratilo, a naopak jiné, jako na př. dnešní Slovanský ostrov, povstaly teprve v pozdějších časech.

Také pod Karlovým mostem, někde uprostřed, bývala ještě v polovici XVIII. století malá pevninka, na níž u kapličky sv. Jana vzdávali Pražané úctu tomuto národnímu světci. Později, po zmizení tohoto ostrůvku za strašné povodně, když kaplička byla podemleta a odnesena, přenesla se oslava přímo na most k soše sv. Jana.

V některých popisech staré Prahy je zmínka ještě o jiném ostrovu, po němž prý už půl tisíciletí není ani stopy. Stával prý na něm kamenný kostelík. Pravděpodobně je to záměna s ostrovem svatopetrským, tedy s dnešním ostrovem Kampa. Kronikář Kosmas píše, krátce o kostelíku, zle poškozeném při velké povodni 18. srpna r. 1273 na ostrově pod mostem.

— P. Ekert ve svých „Posvátných místech“ klade kostel na dnešní ostrov Kampu. Ing. Ržiha v něm. spisu o Juditině mostě (1878) cituje podrobně staré zprávy o roku 1273 zničeném kostelíku, není z nich však zřejmo, jde-li o ostrov sv. Petra, tedy dodnes existující ostrov Kampu či jiný ostrůvek, jak se někde uvádí, toho neblahého dne pohlcený dravým proudem.

Až do r. 1754 existoval pod Karlovým mostem zmíněný již ostrůvek se svatojanskou kapličkou. Toho jara hrůza jala Pražany. Děsivá povodeň, jaké nebylo pamětníka, ničila břehy. 27. února to začalo, a teprve po 1. březnu si Pražané mohli oddechnouti.

Divý proud unášel vorové dřiví, trámy, chlévy i se skotem, domky a zahradní ploty, nábytek a spoustu věcí v rozmanité směsici Karlův most byl tenkráte těžce porouchán. Jízda a chůze po něm byla zakázána. A jak praví tehdejší zápis — voda s větrem spojená strážnici s pěti strážníky, uprostřed mostu stojící, překotila a vzala s sebou, šestý strážník, polomrtvý pak na dláždění ležet zůstal.

Rozvodněný proud pohltil ostrůvek a smetl kapličku. Nepodařilo se však zjistit ani jméno (pravděpodobně byl zván Svatojanským), přesnou polohu, ani tvar či přibližný rozměr této zmizelé vltavské výspy.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1938, autor AAŠ


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. ledna 2024


Diskuze k článku „Zapomenutá historie Prahy: Tajemný ostrov pod Karlovým mostem“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.