Jak se má topiti.
Házení uhlí na rozžhavené zbytky se nedoporučuje. Po zatopení nechá se uhlí zřežavěti.
Pak se lopatkou odsune z přední části roštu na zadní část roštu. Pak se uhlí žhavé rozdělí po délce na 2 polovice, aby v středu byla rýha prázdného roštu. Nad tuto rýhu dá se několik větších kousků uhlí a prázdné místo v předu roštu nahrne se čerstvého uhlí.
Zahřátý rošt vypudí kouř a plyny z uhlí, jež prchajíce přes žhavé uhlí zadní, skoro úplně se spalují. Uhlí horké, větší části plynů zbavené, pak rychle odhoří. Odhořené se vždy nahrne do zadu a ku kraji roštu se přikládá.
Touto methodou docílí se pravidelného tepla, nepřerušeného pečení v troubách a co hlavního, uhlí se náležitě využitkuje. Uspořit se asi 25 až 30 proc. paliva.
Čím kdo více uhlí prohrabuje a čím častěji na žhavé uhlí přikládá, tím hůře, neboť stále se vyvinující kouř dusí oheň, tlumí horko a zbytečně kamna sazemi zanáší.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak správně topit uhlím?“