Jak mnoho máme soliti?
Touto otázkou zabývá se dr. Nessel z Prahy. Zvláště tvrdí, že tak zv. andělská nemoc, zejména u dětí uměle vyživovaných, podmíněna jest nedostatkem soli.
Tento názor byl pozorováním i jiných lékařů potvrzen. Ku správnému zažívání jest spolupůsobení kyseliny solné v žaludku nevyhnutelno a jest samozřejmo, že tvoření její jen tenkráte možno, když dostane se tělu dostatečného množství soli.
Požíváním nesolených pokrmů a nápojů zmenšuje se zásoba kyseliny solné a může až na nepatrný zbytek, jenž jest nevyhnutelným pro správné složení krve, zmizeti. Zdravá krev chová na 1000 částí, 6 částí kuchyňské soli (sůl obsahuje sodík a chlor).
Nemá-li tedy nedostatkem solí správný stav krve býti porušen a tím celkové zdraví trpěti, musí potrava přiměřeně solena býti. Dýcháním a výpary kůže se sůl v krvi soustřeďuje, ale právě takto vzniklý nadbytek jest nutným, neboť slouží pak za materiál k tvoření kyseliny solné v žaludku.
Dr. Nessel tvrdí, že jest potřeba na 1 litr tekuté potravy 6 gr. soli, aby udrželo se správné složení krve. Když počínají se u dětí jeviti porucha trávení, chudokrevnost a podobný stav, musí se na patřičné solení pokrmů hleděti a požívání moučnatých pokrmů obmeziti.
témata článku:
Diskuze k článku „Sůl v jídle a naše zdraví“