Jak vejce správně uvařiti?
Vejce správně uvařiti je též uměním, neboť jde hlavně o to, aby se stala náležitě stravitelná.
Panuje domněnka, že nejlépe se stráví vejce syrové, kdežto uvařené na tvrdo je stravitelné nejtíže, čemuž ale tak není, pakli na tvrdo uvařené vejce se náležitě rozkousá. Rozeznává se způsob vaření na tvrdo, na hniličkovo a na měkko.
Nejnověji kterýsi lékař doporučuje dáti vejce do vařící vody v hrnci, který se hned po té odstaví a vejce se takto i s nádobou podají na stůl a výborně prý chutnají, arci jsou-li čerstvá a i jinak bezvadná. Lidem, kterým pro nemoc nebo slabost tělesnou je třeba vajec požívat a tato se jim časem přejedí, vyhoví se, když se příprava střídá.
Dvě čerstvá vejce (celá.) ušlehají se metlou na. sníh nebo rozkvedlají úplně na hustou pěnu a tato se vlije na rozpálenou, máslem potřenou pánev omeletovou a nechá se to spodem do zlatova osmažili tak, aby povrch byl jaksi ještě na měkko, načež se dle libosti bud osolí nebo pocukruje.
témata článku:
Diskuze k článku „Moudrost našich prababiček: jak nejlépe uvařit vajíčka“