Moudrost našich prababiček: jak nejlépe uvařit vajíčka

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1917, autor neuveden.
Jste si jisti, že umíte tím nejlepším způsobem připravovat slepičí vejce? Nechte si poradit od našich prababiček v článku z roku 1917.
Následující text pochází z roku 1917

Jak vejce správně uvařiti?

Vejce správně uvařiti je též uměním, neboť jde hlavně o to, aby se stala náležitě stravitelná.

Panuje domněnka, že nejlépe se stráví vejce syrové, kdežto uvařené na tvrdo je stravitelné nejtíže, čemuž ale tak není, pakli na tvrdo uvařené vejce se náležitě rozkousá. Rozeznává se způsob vaření na tvrdo, na hniličkovo a na měkko.

Nejnověji kterýsi lékař doporučuje dáti vejce do vařící vody v hrnci, který se hned po té odstaví a vejce se takto i s nádobou podají na stůl a výborně prý chutnají, arci jsou-li čerstvá a i jinak bezvadná. Lidem, kterým pro nemoc nebo slabost tělesnou je třeba vajec požívat a tato se jim časem přejedí, vyhoví se, když se příprava střídá.

Dvě čerstvá vejce (celá.) ušlehají se metlou na. sníh nebo rozkvedlají úplně na hustou pěnu a tato se vlije na rozpálenou, máslem potřenou pánev omeletovou a nechá se to spodem do zlatova osmažili tak, aby povrch byl jaksi ještě na měkko, načež se dle libosti bud osolí nebo pocukruje.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1917, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
25. února 2019


Diskuze k článku „Moudrost našich prababiček: jak nejlépe uvařit vajíčka“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.