Milujete čaj? Zkuste si vypěstovat vlastní čaj podle našich prababiček

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Česká hospodyně 1909, autor neuveden.
Čaj nemusíte jen kupovat, můžete si klidně sami vypěstovat a usušit svůj vlastní. Podrobný návod na pěstování čaje v našich podmínkách vám přináší článek z roku 1909.
Následující text pochází z roku 1909

Pěstování čaje.

Jest známo, že čaj má domovinu svoji v Číně, však málo jest známo, že možno čaj i u nás, v našem podnebí s dobrým úspěchem pěstovati, že list je stejně dobré chuti a že plodina dá docela vyzrálé semeno.

Tato neznalost jest příčinou, že posud nikdo neučinil ani pokus, ač není to se žádnými obětmi spojeno, docíliti zde vlastní čaj, tento stále oblíbenější nápoj a proto přinášíme zde několik pokynů o čajovém semenu a jak čaj síti a kliditi.

Semeno čajové jest as jako uherské proso velké, barvy mramorově šedé, lesklé a sází se nejlépe do zahradní země neb i do dobře vyhnojeného pole a sice podobně jako řepa, totiž ¾—1 cm do hloubky a 25 až 30 cm vzdálenosti po řádku.

Po vzejití možno, není však nutno, čaj sjednotiti, dle potřeby pleti a okopávat, pokud beze škody na bylině se tak díti může.

Nejlepší doba ku setí jest koncem března a doporučuje se raději dříve než později tuto provésti.

Po odkvětu začíná ihned sklizen a sice tím způsobem, že se čajové lístky odstřihují, toto odstřihování musí se však díti pozorně a to tak, by stopka listu zůstala na stonku neb z tohoto znova vyrazí list nový. Prvně sklizme listí, jest nejlepší a suší se dvojím způsobem jinak pro obchod a jinak pro vlastní potřebu.

Obchod žádá čajové listí barvy skoro černé a proto se suší čaj na lískách v sušírnách při vysoké teplotě, kde listy se rychle a pevně do sebe zavinují, nutno však býti velice opatrným, by se čaj nepřipálil. Takto sušený čaj dá odvar i dle potřeby tmavý.

Po vlastní potřebu suší se čaj pouze na vzduchu na lískách a jest třeba pouze ho obraceti, tento čaj dává odvar jen světlý a vzácně jemné chuti.

Semeno dozrává zde v Čechách v měsíci srpnu ; toto se nejprve zdrhne a v luskách usuší, po uschnutí se vymne a v suchu uschová.

Čajové stonky na záhonku se po uschnutí při zemi uřežou a záhonek se opětně slabě chlévským hnojem zmrví.

V druhém roce tytéž stonky ženou bujně ze země a nasazují hojně listí i semene. Déle než dva roky se nedoporučuje čaj z jednoho stonku kliditi a nutno znova čerstvě zaseti.

Takto pěstovaný čaj předčí dovážené k nám zboží, neb než tento přijde sem, projde skrze mnohé ruce a poněvadž je to zboží cenné, rádo se s nimi různě manipuluje po většině ku škodě kupujícího obecenstva.

Jelikož jest to rostlina velice vděčná, stojí to za pokus učiniti zkoušku a tuto může každý ve své zahrádce učiniti.

Původní semeno lze obdržeti u pana F. Borovce v Chrudimi.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1909, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
9. října 2019


Diskuze k článku „Milujete čaj? Zkuste si vypěstovat vlastní čaj podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.