Podivný zvyk, kdy se při pití alkoholu užívá běžné kuchyňské koření jako droga

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Besedy lidu 1899, autor František Bartoš.
Jak to na přelomu minulého století fungovalo v americké hospodě a proč měl tehdy u sebe každý štamgast kořenku s nejrůznějším kořením vám popíše článek z roku 1899.
Následující text pochází z roku 1899

Koření v Americe.

Zvláštností amerických hospod jest nejen zamilovaný a požehnaný »lunch«, nýbrž i kořenka a v této právě dřímá nepřítel, který může býti nebezpečnějším, nežli alkohol, a to tím spíše, poněvadž jest potutelnější a nepůsobí dávení.

Pravým americkým cechovníkům (lze-li slova toho užiti o pití v stoje) stalo se modou, že, jakmile učinili několik doušků lihoviny některé, sáhají honem do kořenky, v které loví různé koření, jako: hřebíček, zrnka pepře, kávy, karafiátů, kousky skořice, zázvoru, nebo jiné aromatické koření, které v ústech žvýkají a naposledy i polykají. Není-li jiného koření po ruce, poslouží dobře i proužky kůry citronové.

V pravém americkém »bar roomu« užívají mezi 5 pijáky nejméně 3 koření. Neboť to prý je slušné a způsobné; zapuzuje se tím při vydechování zápach lihovin, napraví se chuť v ústech, takže jinde na pijáku nepoznají, kde byl.

Mírné požívání koření, které není vůbec nikdy obzvláště zdravým, ovšem neuškodí, přimíšeno-li jiným poživatinám, avšak velmi často zvrhá se užívání »koření slušnosti« v nepravost a břímě, které otroky své vždy více svírá a ponenáhlu ničí.

Mnozí pášou nepravost tuto takovou měrou, že koření stále u sebe nosí a při chůzi a práci je žvýkají.

Účinky této neplechy jsou rozmanité. Nejčastěji mají za následek oslabení nervové soustavy, nepřirozené dráždění žaludku a ochablost jater. Žaludku ubývá síly zažívací a stěny jeho potahují se po čase povlakem alkalickým a na dně usazují se tělíska, podobná kaménkům a kuličkám ze skla. Nemírným žvýkáním skořice klesá činnost srdce. Tak povstávají nezhojitelné nemoci, kterým často nelze přijití na stopu.


Původní zdroj historického článku:
Besedy lidu 1899, autor František Bartoš.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. května 2019


Diskuze k článku „Podivný zvyk, kdy se při pití alkoholu užívá běžné kuchyňské koření jako droga“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.