Jak se získává javorový sirup a jak se z něj vyrábí cukr

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Javorový sirup je klasická kanadská a americká specialita. Zajímá vás, jak se javorový sirup vyrábí, kolik cukru se z něj dá získat a jak se jej vlastně první američtí přistěhovalci naučili zpracovávat? Vše se dozvíte z článku z roku 1902.
Následující text pochází z roku 1902

Výroba cukru z javora v Americe.

Tento průmysl jest nejvíce vyvinut v hornatém severovýchodu Spojených Států, jmenovitě ve Vermontu.

Cukrové stromy, v prvé řadě cukrový javor, ale i javor červený, nacházejí se často jako zbytky divokého porostu na nevzdělané půdě farem rozseté. V drsnějším pohoří a to zase na svazích jižních dociluje se nejjemnější cukr.

Dobývání cukru naučili se první přistěhovalci od Indiánů.

Po prvním tání z jara počíná šťáva téci, což potrvá až do té doby, kdy poupata počínají nalévati. Během této doby navrtávají se díry 5 cm hluboké a nastrčí se do děr galvanisované železné rourky, jimiž šťáva vytéká do podstavených zakrytých kotlů.

Zdravý strom poskytuje v příznivé poloze již od 15. roku beze škody pro svůj vývoj ročně 50—150 l šťávy. Z 1 l dobude se 240—720 gr cukru.

Šťáva se buď za prudkého váru zahustí na syrob, jenž se skrze lněné tkanivo protlačí a ještě horký plní do rour, jež neprodyšně se uzavřou aneb v pánvi zvolna na cukr odpařuje.

Ročně dobude se ve Spoj. Státech 22.5 mil. kg cukru, t. j. 17% veškeré spotřeby. Stát Vermont sám dodal v r. 1898 6,350 kg cukru, cena 70 h za 1 kg. Javor cukrový roste rychle; jest oblíbeným stinným stromem a sladké jeho větvičky požírá se zálibou zvěř a dobytek. Dřevo pak hodí se na práce truhlářské.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. května 2019


Diskuze k článku „Jak se získává javorový sirup a jak se z něj vyrábí cukr“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.