Je zdravé pít během jídla? Výzkum amerických lékařů vám poradí, zda jídlo zapíjet nebo ne

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Epocha 1912, autor F. Š.
Jaký máte názor na pití během jídla? Někdo tvrdí že zapíjet jídlo je zdravé, někdo naopak že je lepší při jídle nepít vůbec. Článek z roku 1912 vám prozradí, k jakému výsledku tedy došli při svém vědeckém výzkumu američtí lékaři.
Následující text pochází z roku 1912

Je třeba při jídle pít?

Veškeří lékaři doporučují piti při jídle co možno nejméně vody; mnozí zapovídají pít vůbec.

Všeobecné domnění je, že pití vody má mnohé nepříznivé vlivy na zažívání; zamezuje styk slin a žaludečních šťáv s potravou, rozpouští a zřeďuje tyto šťávy a následkem toho zvolňuje a zmenšuje jejich činnost při zažívání. Splachuje potraviny ze žaludku a ze střev dříve než byly řádně ztráveny.

Američtí lékaři Mattill a Hank konali v laboratořích chicagské university po několik let pokusy o této otázce, a nyní uveřejňují své zkušenosti nabyté na základě více než 2000 pozorovaných osob. Zkušenosti ty jsou v opaku s dosavadní zvyklostí.

Osoby, které pily 1 l vody za jídla, trávily mnohem lépe, neboť ve výmětech bylo nalezeno o mnoho méně tuku, látek dusíkatých a uhlohydrátů než u osob, které nepily ničeho. U těch, které pily ½ l vody za jídla, byl pozorován týž úkaz, ovšem slabší, týkající se hlavně uhlíku a tuků.

Zvláštním úkazem je, že působnost tohoto způsobu zažívání potrvá dosti dlouho i když osoby ty přestanou piti.

Zmínění lékaři připisují tyto vlivy několika příčinám, a to zvětšení vyměšování žaludečních šťáv následkem stimulační činnosti vody, větší rozpustnosti obsahu žaludečního, čímž usnadněno zažívání, zvětšení počtu stahování žaludečních svalů následkem zvětšení objemu, a zvětšení tlaku krevního vzniklého rychlou absorpcí vody.


Původní zdroj historického článku:
Epocha 1912, autor F. Š.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. července 2019


Diskuze k článku „Je zdravé pít během jídla? Výzkum amerických lékařů vám poradí, zda jídlo zapíjet nebo ne“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.