Jíme správně? Jak jíst pro zdravý a dlouhý život bez rizika civilizačních nemocí

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Světozor 1906, autor neuveden.
Chcete se ve zdraví dožít vysokého věku bez obav z nebezpečných nemocí jako je rakovina nebo mrtvice? Tato otázka trápila již naše předky. Historický článek z roku 1906 se jim s tím pokusil pomoci a třeba se zdravým stravováním pomůže i vám.
Následující text pochází z roku 1906

Jíme příliš mnoho.

„Jíme příliš, mnoho !“ volá jistý francouzský lékař ve své zdravotní studii a dodává: „Přijde ovšem na to, kdo co jí.“

Ale ceterum censeo — jíme příliš mnoho. Ba právem možno říci, že tělu třeba téměř rovně obého, nasycení jako hladovění! Obé přeháněno působí téměř stejně zhoubně.

Dovolím si tvrditi, že normální strava lidská — ovšem nikoli při těžké práci, kde třeba vydané síly nahražovati —- mohla by býti neuvěřitelně skromná! Stačilo by snad při troše vody — a mnozí vegetariáni ani vody vůbec piti nemusí — tři, dvě i jediná houska denně!

Nejzajímavější doklad toho poskytuje nám řád trappistů; k jich poměrům náboženským ovšem nikterak nepřihlížím.

Pracují celý den, často velice namáhavě, a jejich strava neobnáší více než nejskromnější poloviční nasycení jednou denně, odpoledne, ačkoliv už před 3. hod. ranní vstali ku práci a modlitbě; jedí stravu výhradně rostlinnou, chléb, brambory, nemastnou polévku, vařené kořínky, zeleninu nebo luštěniny, vše nemaštěné, a na zákusek ovoce syrové neb dušené. K tomu — příležitostně — trochu jablečného vína, ale masa, ryby, vajec, másla a mastnoty vůbec celý rok nevidí; k tomu, jak málo jím, třeba spánku — i to budí obdiv u laiků!

Hlavním pomocníkem a původcem zde jest denní a stálá práce na volném vzduchu! Neduhy reumatické a gichtické jsou u nich věcí neznámou — rovněž mrtvice, vodnatelnost, rakovina, ledvinové a žlučové choroby.

Nejstrašnější epidemie zastavily se přede dveřmi klášterů trappistických!

Lidé už staří, se zdravím hýřením zcela porušeným, vstoupivše do řádu, ožili znovu a ve zdraví dosáhli vysokého věku.

Každý ovšem trappistou nechce a nemůže býti — ale příklad tuto jest tak nápadný, že si ho musí povšimnouti lékař i laik, obzvláště pacient. Ale což — svět půjde dále přes nejmoudřejší rady, kterými jistě ani sám napomínající se říditi nebude...!

Proslulý kazatel francouzský, Bourdalone těšil se až do vysokého stáří výbornému zdraví. Na otázku lékařovu po příčině toho odpověděl: „Jím toliko jednou denně a málo.“ „Prosím vás, neříkejte to nikde," odpověděl lékař, „sice našinec sám hlady umře!“

Od těch dob minulo kolik století, množství theorií vědeckých se zrodilo a zase zaniklo — ale zásada o střídmosti ve stravě udržuje se jako podmínka dietní.


Původní zdroj historického článku:
Světozor 1906, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
31. července 2019


Diskuze k článku „Jíme správně? Jak jíst pro zdravý a dlouhý život bez rizika civilizačních nemocí“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.