Karfiol nakládaný 1.
Rozdělíme karfiolové růže na malé růžičky, odřízneme stopky, takže zbudou skoro na 2 cm. dlouhé, růžičky dobře obéřeme a svaříme minutu ve slané vodě.
Pak je urovnáme do sklenic nebo kamenných hrnců, posypeme je všelikým kořením, polejeme vinným octem vychladlým, obvážeme je a dobře uschováme.
Karfiol nakládaný 2.
Pěkné bílé růže karfiolové rozebéřeme na menší růžičky a ovaříme je trochu ve slané vodě.
Pak přidáme k nim hezký kousek čerstvého másla, necháme ještě přejiti var, karfiol urovnáme do plechových krabic (aby každá krabice byla vyplněna), nalejeme naň slané (hodně slané) vody s máslem.
Důležité jest, aby všechno máslo dostalo se do krabice. Krabici necháme zaletovati, načež ji vhodíme do teplé vody a necháme 15 minut převařiti; v téže vodě ji necháme vychladnouti a pak ji uschováme v chladném místě. Chceme-li karfiolu upotřebiti, převaříme jej trochu v slané vodě a podáváme.
témata článku:
Diskuze k článku „Nakládaný karfiol aneb historické recepty na nakládaný květák“