Není nůž jako nůž (PR)

článek je inzerce, nejde o historický text
Těžko byste hledali všestrannější nástroj, než je nůž. Najdeme jej v každé kuchyni. Mažeme s ním (chleba), krájíme (ovoce, maso i dorty) i třeba čistíme houby. Mnohdy s jedním a tím samým. To je ovšem chyba. Víte, že ke každé z výše zmíněných činností slouží k tomu určený nůž?

Není nůž jako nůž

Například chleba je vhodné krájet nožem vroubkovaným. Maso filetovacím a ovoce nožem s hladkou a ostrou čepelí. Využití nože jako takového je však i za hranicemi kuchyně. Bez specializovaných nožů se neobejdou truhláři, rybáři, lovci, houbaři, vrhači nožů a sportovci. Nůž nás však i ochrání. Útočníka přinejmenším stoprocentně zastraší.

Nože pro každou příležitost

Kategorií v segmentu nožů však najdeme mnohem víc, ať již se jedná o nože zavírací, s pevnou čepelí, nože finské, švýcarské, umělecky zpracované atd. Ale také sekery, mačety, dýky a meče včetně jejich replik. Ty jsou zase oblíbené mezi sběrateli.

Jaký nůž zvolit?

Z výše zmíněného je zřejmé, že vycházet byste v první řadě měli z jeho účelu.

Nože do kuchyně vybírejte v segmentu nožů kuchyňských, do něhož spadají nože filetovací, steakové, nože na zeleninu a ovoce, škrabky, ale také profesionální řeznické sety.

Speciální kategorií jsou nože víceúčelové, který se také říká multifunkční. Ty nejenom krájí, ale také pilují, otevírají lahve i konzervy, šroubují a stříhají.

Nože ovšem můžete vybírat podle značky (Victorinox, Mikov), země původu (švýcarské, finské, české).

Kvalitní nůž? Z nerezové oceli

Jak by měl vypadat kvalitní nůž? Nejlepší nože bývají ty z nerezové oceli, s poctivou čepelí a rukojetí tak akorát do ruky. V té nůž za všech okolností držte pevně. Při neopatrném zacházení s nožem si můžete i ublížit. Nebo druhým.

Jak poznat dobrý nůž?

Zde platí, že za kvalitu si budete muset připlatit. Čím lepší nůž, tím samozřejmě dražší. Vyplácí se i vsázet na renomovanou značku. Dávno naopak neplatí, že nejlepší jsou jen a pouze nože švýcarské. Vynikající nože vyrábí i česká firma Mikov.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
4. září 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.