Není nůž jako nůž
Například chleba
je vhodné krájet nožem vroubkovaným. Maso filetovacím a ovoce nožem s hladkou a ostrou čepelí. Využití nože jako takového
je však i za hranicemi kuchyně. Bez specializovaných nožů se
neobejdou truhláři, rybáři, lovci, houbaři, vrhači nožů a sportovci. Nůž nás však i ochrání. Útočníka přinejmenším
stoprocentně zastraší.
Nože pro každou příležitost
Kategorií v
segmentu nožů však najdeme mnohem víc, ať již se jedná o nože
zavírací, s pevnou čepelí, nože finské, švýcarské, umělecky zpracované atd. Ale také sekery, mačety, dýky a meče včetně jejich replik. Ty jsou zase
oblíbené mezi sběrateli.
Jaký nůž zvolit?
Z výše zmíněného je zřejmé, že vycházet byste v první řadě měli z jeho účelu.
Nože do kuchyně vybírejte v segmentu nožů kuchyňských, do něhož spadají nože filetovací, steakové, nože na zeleninu a ovoce, škrabky, ale také profesionální řeznické sety.
Speciální kategorií jsou nože víceúčelové, který se také říká multifunkční. Ty nejenom krájí, ale také pilují, otevírají lahve i konzervy, šroubují a stříhají.
Nože ovšem můžete
vybírat podle značky (Victorinox, Mikov), země původu (švýcarské,
finské, české).
Kvalitní nůž? Z nerezové oceli
Jak by měl vypadat
kvalitní nůž? Nejlepší nože bývají ty z nerezové oceli, s
poctivou čepelí a rukojetí tak akorát do ruky. V té nůž za
všech okolností držte pevně. Při neopatrném zacházení s nožem
si můžete i ublížit. Nebo druhým.
Jak poznat dobrý nůž?
Zde platí, že za kvalitu si budete muset připlatit. Čím lepší nůž, tím samozřejmě dražší. Vyplácí se i vsázet na renomovanou značku. Dávno naopak neplatí, že nejlepší jsou jen a pouze nože švýcarské. Vynikající nože vyrábí i česká firma Mikov.
Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.