Příprava dobrého domácího mýdla.
Zahřej 3 kg tuku v 3—4 Z měkké vody do varu a přidej k tomu 1 kg mýdlového kamene, jenž byl dříve v 1 l měkké vody rozpuštěn. Roztok mýdlového kamene (jenž se koupí u materialisty) nesmí se přidati najednou, nýbrž po troškách.
Když jsme tam konečně všechen mýdelní kámen přidali, vaříme za stálého míchání roztokem dále ještě po celé dvě hodiny, a po té době jest tvoření se mýdla dokonáno. O tom se přesvědčíme, když trochu tekutiny vyjmeme a dáme do měkké vody — musí se úplně rozpustiti, aniž by zůstala nějaká sraženina.
Je-li ale roztok mléku podoben a kalný, není ještě zmýdelnění u konce a musíme vařiti dále, přidavše ještě něco mýdelného kamene, až vyňatá pruba v měkké vodě úplně se rozpustí a voda zůstane čirou. Při prudkém varu stoupá mýdlo do výšky a snadno přeteče, proto musíme vzíti dostatečně velký kotel a nesmí se udržovati prudký oheň.
Abychom pak mýdlo od vody oddělili, přidáme ½ kg soli kuchyňské a zahřejeme směs za stálého míchání ještě jednou do varu. Na to slejeme mýdlo do vlhkého džberu a necháme tři dny státi. Abychom zvětrání mýdla, které ale samo sebou nic neznamená a na jakosti mu ničeho neubere, předešli, zamícháme při posledním varu mýdla ještě do něho trochu mazu škrobového, tak jako to dělají mydláři.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak si vyrobit domácí mýdlo?“