Chladicí stroj pro potřeby maloprůmyslu
Nejobyčejnější a dosud i nejlevnější způsob chlazení — především potravin — je pomocí přírodního ledu, jejž zimní dobou nastřádáme ve sklepích, a k němuž v teplé roční době přikládáme předměty, které chceme chladit. Vždy však není možno užit přírodního ledu, a to pro různé příčiny; buď je některou zimu ledu vůbec málo, nebo není místností na jeho uschování, nebo nutno chladit níže než jen na bod mrazu, neb konečně se na mnohé účely chlazení obyčejným ledem nehodí se stanoviska technického ani zdravotního.
Proto je ve velkoprůmyslu již po dlouhou dobu v užívání chlazení umělé, pomocí zimotvorných strojů, jimiž se stlačuje čpavek, kyselina siřičitá neb kyselina uhličitá až ve stav tekutý, aby pak při svém opětném rozpínání se v plyn, při čemž svému okolí ubírají značné množství tepla, působily právě tak chlad jako tající led, avšak měrou mnohem větší.
Leč jako ve mnoha jiných případech, tak i při umělém chlazení je zařízení jeho sice ekonomické ve velkém měřítku, avšak nikoli pro poměry menší, kde se sotva vyplácí. V tom ohledu jest u podobných zařízení jistá hranice hospodárnosti, kterou stlačit co nejníže je právě vděčným úkolem techniky.
Konstrukce takového laciného umělého chladicího zařízení se nedávno podařila berlínským »Elektrickým závodům« (Elektrizitäts-Werke) ve spojení s mnichovskou »Akciovou společností pro výrobu Linde-ových chladicích strojů«. Zimotvorný onen stroj, jejž spatřujem na obrázku, zaujímá velice nepatrné místo, neboť je poháněn elektromotorem, jejž lze připojit na každou městskou elektrickou síť. Skládá se z kompressoru na ammoniak hnaného elektromotorem; stlačený ammoniak se vede do chladiče, v němž probíhá trubkami ponořenými v nádržce se slanou vodou. Rozpínající se plyny ochlazují solný roztok, jenž za pomoci malého čerpadla probíhá trubkami ve skříni, kterou tak ochlazuje až na —10°C.
Výkonnost tohoto stroje jest asi 1000 kalorií za hodinu při zpotřebě proudu 900 wattů a 400 minutových obrátkách 1 1/3 HP-ového motoru. Výkon ten postačí ochladit 150 m³ vzduchu ze +20° C na 0°, na což je třeba asi 500 l vody pro kondensator. Pro naplnění je třeba 3 l ammoniaku, který postačí na dlouhý čas.
Toto elektrické chladicí zařízení, jež kromě uvedení v chod nevyžaduje pražádnou obsluhu, se hodí na příklad pro hotely, výrobce různých chemikalií, lékárny, nemocnice, obchody lahůdkami, mlékárny atd., krátce všude tam, kde je třeba naprosto suchého a čistého umělého chladu.
témata článku:
Diskuze k článku „První elektrická lednice“