Jak působí zmrzlina a sorbet na lidské ústrojí?
Anglický časopis »Engineer« se zabýval nedávno otázkou, v jakém vztahu je požívání zmrzliny — tedy více méně čistého ledu — a sorbetu — v chemickém smyslu směsi ledu s alkoholem — s teplem, které zpotřebuje lidské ústrojí na jich zpracování na svoji teplotu (37,5° C), nebo lépe řečeno, kolik mechanické práce je třeba, abychom požitý led přeměnili v žaludku na vodu stejné teploty s naším tělem.
Předpokládáme-li, že by člověk snědl porci zmrzliny 55 g za 5 minut, seznáme, že na její roztavení na vodu teplou 0° C je třeba 4,4 kalorií, neboť 1 kg ledu zpotřebuje 80 kalorií na svoji přeměnu ve vodu.
Aby se tekutina z něho povstalá oteplila na 37,5° C, na to se zpotřebují další 2 kal., celkem tedy 6,4 kal.
Jelikož mechanická rovnomocnina tepla obnáší 424 mkg — to jest, aby se vyvinula 1 kalorie tepla (aby se 1 kg vody ohřál o 1° C), na to se spotřebuje práce vykonaná zvednutím 424 kg na výšku 1 m — je patrno, že udané množství tepla 6,4 kal., je rovnomocné s prací 2550 mkg čili s prací 34 koní během zmíněných 5 minut. Effekt pracovní — práce za vteřinu — při tom byl tedy as 1/10 koně.
Jedná-li se o sorbet, jsou tu poměry podstatně jiné. Alkohol v něm obsažený vyvinuje při zpotřebování svém v těle lidském teplo, a to 1 g jeho teplo 7 kalorií. Obsahovalo-li ono předpokládané množství 55 g sorbetu v sobě 10 g alkoholu, vyvinuly tyto v těle energii 70 kal. ; po odečtení 6,4 kal. co zpotřeby na ohřátí sorbetu zbyly ještě přes 63 kal. co čistý zisk tepla.
Z uvedeného vyplývá, že zmrzlina tělu teplo (ne pouze teplotu!) odejímá, sorbet (resp. alkohol v něm) ji přidává. Tím se též vysvětluje, že požívání zmrzliny může býti člověku mnohem škodlivější než požití sorbetu.
témata článku:
Diskuze k článku „Máte rádi zmrzlinu nebo sorbet? Jen jedno z toho vás doopravdy osvěží!“