Máte rádi zmrzlinu nebo sorbet? Jen jedno z toho vás doopravdy osvěží!

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Epocha 1903, autor —l.
Kdo by si v parném létě nedal rád něco ledového. Ale jak vám spočítá historický článek z roku 1903, tak je velký rozdíl mezi tím jak tělo zpracovává zmrzlinu a sorbet.
Následující text pochází z roku 1903

Jak působí zmrzlina a sorbet na lidské ústrojí?

Anglický časopis »Engineer« se zabýval nedávno otázkou, v jakém vztahu je požívání zmrzliny — tedy více méně čistého ledu — a sorbetu — v chemickém smyslu směsi ledu s alkoholem — s teplem, které zpotřebuje lidské ústrojí na jich zpracování na svoji teplotu (37,5° C), nebo lépe řečeno, kolik mechanické práce je třeba, abychom požitý led přeměnili v žaludku na vodu stejné teploty s naším tělem.

Předpokládáme-li, že by člověk snědl porci zmrzliny 55 g za 5 minut, seznáme, že na její roztavení na vodu teplou 0° C je třeba 4,4 kalorií, neboť 1 kg ledu zpotřebuje 80 kalorií na svoji přeměnu ve vodu.

Aby se tekutina z něho povstalá oteplila na 37,5° C, na to se zpotřebují další 2 kal., celkem tedy 6,4 kal.

Jelikož mechanická rovnomocnina tepla obnáší 424 mkg — to jest, aby se vyvinula 1 kalorie tepla (aby se 1 kg vody ohřál o 1° C), na to se spotřebuje práce vykonaná zvednutím 424 kg na výšku 1 m — je patrno, že udané množství tepla 6,4 kal., je rovnomocné s prací 2550 mkg čili s prací 34 koní během zmíněných 5 minut. Effekt pracovní — práce za vteřinu — při tom byl tedy as 1/10 koně.

Jedná-li se o sorbet, jsou tu poměry podstatně jiné. Alkohol v něm obsažený vyvinuje při zpotřebování svém v těle lidském teplo, a to 1 g jeho teplo 7 kalorií. Obsahovalo-li ono předpokládané množství 55 g sorbetu v sobě 10 g alkoholu, vyvinuly tyto v těle energii 70 kal. ; po odečtení 6,4 kal. co zpotřeby na ohřátí sorbetu zbyly ještě přes 63 kal. co čistý zisk tepla.

Z uvedeného vyplývá, že zmrzlina tělu teplo (ne pouze teplotu!) odejímá, sorbet (resp. alkohol v něm) ji přidává. Tím se též vysvětluje, že požívání zmrzliny může býti člověku mnohem škodlivější než požití sorbetu.


Původní zdroj historického článku:
Epocha 1903, autor —l.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
15. srpna 2018


Diskuze k článku „Máte rádi zmrzlinu nebo sorbet? Jen jedno z toho vás doopravdy osvěží!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.