Jak vytvořit hranatou mýdlovou bublinu a další triky s bublifukem

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Zábavná věda 1890, autor Arthur Good.
Zkoušíte rádi zajímavé věci? Přinášíme vám historický návod z roku 1890 na hrátky s mýdlovými bublinami, které děti i dospělé jistě zabaví i dnes.
Následující text pochází z roku 1890

Proměny bubliny mýdlové.

Rozdělejte ve vodě teploty asi 15°R. dobré silné bílé mýdlo, proceďte tuto vodu hadříkem, aby očistila se od částeček mýdla nerozpuštěných, a přimíchejte do ní čistého glycerinu (as dvě třetiny množství vody mýdlové).

Potřepejte notně, aby obé dobře se smísilo, a umístěte nádobu na místě klidném tak dlouho, až uvidíte tvořiti se na povrchu tekutiny šedou kůru. Tuto kůru seberte a slejte čistou tekutinu do láhve, kterou ucpete; tím způsobem je možno zachovati ji na jak dlouho libo.

A s touto tekutinou můžete provésti několik snadných pokusů. Chcete-li vyfouknouti kulatou bublinu, použijete bud hliněné dýmky nebo stébla slámy, jehož konec rozdělíte na čtvero a ohrnete pod pravým úhlem, jak výkres náš okazuje. Můžete použiti i trubičky z papíru, na prst tlusté, kterou na konci rozdělíte jako u slámy. Touto trubičkou obdržíte někdy bubliny velikosti hlavy a zdobené barvami stkvěle doužkujícími.

Udělejte si nyní z tlustého drátu železného malý podstavec v podobě kruhu na třech nožičkách; pak můžete, když kruh smočen byl tekutinou glycerinovou, přiblížiti se dolním koncem bubliny, která tu uvízne a zůstane zde, ovšem při úplném klidu, seděti dosti dlouho, aniž by splaskla.

Uděláte si ještě druhý kruh s drátěnou násadou, který jako spodní kruh má as 7 cm v průměru ; navlhčivše tento kruh tekutinou glycerinovou přiblížíte se s ním shora k bublině ; uhlídáte, jak přilne ihned i ke kruhu svrchnímu, a zvedáte-li tento, promění se bublina ve tvar válcovitý.

Válec nabude opětně podoby koule, snižujeme-li postupně ruku, a nic není zvláštnějšího, nežli pozorovati bublinu mýdlovou, která nabývá dvou různých tvarů měřických, jako by byla z hmoty měkké.

K pokračování v pokusech potřebujeme dále krychli zhotovenou rovněž z drátu, jejíž strana jest as 7 centimetrů a pověšena na tyčince, jak naznačují naše obrazce. Drát musí být rezavý nebo drsný, aby neměl povrch tuze hladký.

Ponořte úplně tuto krychli do roztoku glycerinového ; jestliže ji opatrně vytáhnete, čeká vás překvapení. Uprostřed objeví se velmi tenká blanka mydlinová v podobě čtverce, jehož každá strana jest spojena s hranou krychle tenkou blankou, jak ukazuje kostka na pravo na obraze našem.

Ponoříte-li pouze spodní část kostky do tekutiny, uvidíte novou přeměnu : tekutina utvoří uvnitř kostky drátěné menší kostku, jejíž hrany jsou spojeny s hranami velké krychle tenkými mydlinovými stěnami; stěny tyto tvoří se stěnami malé krychle šest otupených jehlanův úplně pravidelných, a to celé hraje jako u bubliny kulaté barvami duhovými. Zrušte nyní pijavým papírem jednu ze stěn krychle a ihned objeví se první obraz, kdež krychle vnitřní promění se v pouhý čtverec.


Původní zdroj historického článku:
Zábavná věda 1890, autor Arthur Good.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. září 2018


Diskuze k článku „Jak vytvořit hranatou mýdlovou bublinu a další triky s bublifukem“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.