Léčivá moc ovoce.
Jest snad všeobecně známo, že požívání ovoce velmi blahodárně působí na organismus lidský, pokud ovšem v přiměřené míře se požívá.
Méně známy však budou as čtenáři jednotlivé specielní léčivé účinky jednotlivých druhů ovocných. I chceme čtenáře s některými takovými účinky seznámiti.
Tak ku př. voda z jablek, následujícím způsobem připravená nemocnému poskytuje příjemné ochlazení a občerstvení.
— As do dvou sklenic vody dáme vařiti jedno neb dvě omytá, neoloupaná jablka, až změknou ; odvar ten necháme přikrytý vychladnouti a pak jej slejeme k pití. Podobně požívání vařených jablek je zejména mladším dětem skoro nezbytné.
— Podobně také léčivá moc citronu je veliká. Vymačkáme-li šťávu z citronu do černé horké kávy dostaneme znamenitý prostředek proti bolení hlavy; že citronová šťáva je výtečným kloktadlem proti bolení v krku zvláště dětem, netřeba snad uváděti.
— Z trnek spařené a ochlazené thé je velmi dobrým prostředkem proti krticím.
— Likér z černého rybízu s přísadou samožitné kořalky působí příznivě při slabosti žaludku a života. Smíšeniny této užívá se dle konstituce tělesné, denně 1 lžička až likérová sklenička.
— Štáva z ostružin s cukrem svařená a podobně v cukru zavařené bezinky jsou dobrým prostředkem k utišení kašle. Kášel lze též utišiti horkým odvarem ze stopek třešňových. Stopky ty řádně omyté necháme usušiti a je uschováme, a pak při kašli jako horké thé s cukrem piti můžeme.
— Zmiňovati se o šťávě rybízové a malinové jako příjemně osvěžujících prostředcích není snad třeba.
— Také vinné hrozny, zejména modré jsou velmi výživné a dobrým prostředkem k čistění krve. Jakýmkoli způsobem naříznutá jahoda, angrešt, broskev, působí hojivě proti píchnutí včely neb vosy ; na poraněné místo přiložíme naříznuté uvedené ovoce, jehož ostrá kyselina ovocná zabraňuje pálení a otečení bodnutého místa a odnímá jedovatý účinek bodnutí.
— Konečně uvádíme účinek sťávy z tykve, jež příznivě při chorobách ledvin působí. Budoucně chceme čtenáře seznámiti s léčivými účinky jednotlivých bylin.
témata článku:
Diskuze k článku „Rady našich prababiček: jak zlepšit své zdraví pomocí léčivé síly ovoce“