Rady našich prababiček: jak zlepšit své zdraví pomocí léčivé síly ovoce

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Česká hospodyně 1903, autor V. E.
S jakými zdravotními problémy vám může pomoci léčivá moc jablek, rybízu, trnek nebo třeba hroznového vína? To vám prozradí historický článek z roku 1903.
Následující text pochází z roku 1903

Léčivá moc ovoce.

Jest snad všeobecně známo, že požívání ovoce velmi blahodárně působí na organismus lidský, pokud ovšem v přiměřené míře se požívá.

Méně známy však budou as čtenáři jednotlivé specielní léčivé účinky jednotlivých druhů ovocných. I chceme čtenáře s některými takovými účinky seznámiti.

Tak ku př. voda z jablek, následujícím způsobem připravená nemocnému poskytuje příjemné ochlazení a občerstvení.

— As do dvou sklenic vody dáme vařiti jedno neb dvě omytá, neoloupaná jablka, až změknou ; odvar ten necháme přikrytý vychladnouti a pak jej slejeme k pití. Podobně požívání vařených jablek je zejména mladším dětem skoro nezbytné.

— Podobně také léčivá moc citronu je veliká. Vymačkáme-li šťávu z citronu do černé horké kávy dostaneme znamenitý prostředek proti bolení hlavy; že citronová šťáva je výtečným kloktadlem proti bolení v krku zvláště dětem, netřeba snad uváděti.

— Z trnek spařené a ochlazené thé je velmi dobrým prostředkem proti krticím.

— Likér z černého rybízu s přísadou samožitné kořalky působí příznivě při slabosti žaludku a života. Smíšeniny této užívá se dle konstituce tělesné, denně 1 lžička až likérová sklenička.

— Štáva z ostružin s cukrem svařená a podobně v cukru zavařené bezinky jsou dobrým prostředkem k utišení kašle. Kášel lze též utišiti horkým odvarem ze stopek třešňových. Stopky ty řádně omyté necháme usušiti a je uschováme, a pak při kašli jako horké thé s cukrem piti můžeme.

— Zmiňovati se o šťávě rybízové a malinové jako příjemně osvěžujících prostředcích není snad třeba.

— Také vinné hrozny, zejména modré jsou velmi výživné a dobrým prostředkem k čistění krve. Jakýmkoli způsobem naříznutá jahoda, angrešt, broskev, působí hojivě proti píchnutí včely neb vosy ; na poraněné místo přiložíme naříznuté uvedené ovoce, jehož ostrá kyselina ovocná zabraňuje pálení a otečení bodnutého místa a odnímá jedovatý účinek bodnutí.

— Konečně uvádíme účinek sťávy z tykve, jež příznivě při chorobách ledvin působí. Budoucně chceme čtenáře seznámiti s léčivými účinky jednotlivých bylin.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1903, autor V. E.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. listopadu 2018


Diskuze k článku „Rady našich prababiček: jak zlepšit své zdraví pomocí léčivé síly ovoce“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.