Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Jak se v roce 1908 vyráběl líh z rašeliny?: Máte rádi kouřovou neboli nakouřenou whisky? Ta…
Máte rádi kouřovou neboli nakouřenou whisky? Ta získává svou jedinečnou chuť z hořící rašeliny. Historický článek z roku 1908 vám ale ukáže, že rašelina může být pro alkohol užitečná i jinak. Tento text vám totiž prozradí tehdejší technologický postup, pomocí kterého mohla rašelina sloužit přímo jako zdroj lihu.
Vynálezy a pokroky - 1908, autor m.
Jak zachránit staré maso, které už začalo smrdět? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1918: Dokážete si představit život bez fungující…

Jak zachránit staré maso, které už začalo smrdět? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1918

[ téma: 1918, maso, vaření, peníze, šetrnost ]
Dokážete si představit život bez fungující chladničky, ve které můžete bezpečně skladovat maso? Naše prababičky takový luxus neznaly a tak občas musely zachraňovat maso, které už začínalo zapáchat. Článek z roku 1918 vám ukáže, jak šetrné hospodyňky tehdy podobné problémy řešily.
Česká hospodyně - 1918, autor neuveden.
Krabicové mléko v roce 1929: Jak se vyráběly první papírové obaly na mléko?: Mléko v papírové krabici mnoho lidí pokládá za…

Krabicové mléko v roce 1929: Jak se vyráběly první papírové obaly na mléko?

[ téma: 1929, mléko, obal, krabice, recyklace, USA, Amerika, Anglie ]
Mléko v papírové krabici mnoho lidí pokládá za relativně nový vynález. Jak vám ale ukáže článek z roku 1929, tak už v téhle době se ve velkém vyráběly a používaly speciální papírové obaly na mléko.
Lidové noviny - 1929, autor a. d.
Jedenáct tradičních receptů našich prababiček na přípravu kapra: Máte už doma vánočního kapra a přemýšlíte,…

Jedenáct tradičních receptů našich prababiček na přípravu kapra

[ téma: 1904, kapr, Vánoce, recepty ]
Máte už doma vánočního kapra a přemýšlíte, jak ho letos připravit? Pokud chcete zkusit něco jiného než „českou klasiku“, tedy smaženého kapra s bramborovým salátem, tak tu pro vás máme řadu zajímavých receptů na kapra z roku 1904. Zajímá vás, jak tehdy naše prababičky připravovaly vařeného kapra, kapra s kmínem nebo třeba kapra v rosolu?
Rybí kuchyně - 1904, autorka Hana Dumková
Kuchařka z roku 1908: Jak správně zabít kapra, jak si připravit rybí koření a jak udělat rybí polévku?: Zabíjíte na Vánoce kapra, nebo ho kupujete už…

Kuchařka z roku 1908: Jak správně zabít kapra, jak si připravit rybí koření a jak udělat rybí polévku?

[ téma: 1904, kapr, ryby, Vánoce, recepty, rybí polévka, koření ]
Zabíjíte na Vánoce kapra, nebo ho kupujete už zabitého a třeba rovnou i naporcovaného? A jaké používáte na ryby koření? S nejlepším zabitím a následným praním a uchováváním ryb vám poradí článek z roku 1908. Navíc se dozvíte návod na přípravu pravého poctivého českého koření na ryby a hned čtyři recepty na rybí polévku.
Rybí kuchyně - 1904, autorka Hana Dumková
Recepty našich prababiček na vanilkové cukroví: Máte už napečeno na Vánoce? Pokud ještě…

Recepty našich prababiček na vanilkové cukroví

[ téma: 1921, Vánoce, cukroví, vanilka, recepty, pečení ]
Máte už napečeno na Vánoce? Pokud ještě všechno napečeno nemáte, tak máme něco pro milovníky vanilky. Zajímá vás, jak naše prababičky připravovaly vanilkové kopečky, vanilkové preclíčky, vanilkové máslo i jak se tehdy pekly dodnes běžné vanilkové rohlíčky? To vše vám prozradí recepty na vanilkové cukroví z roku 1921.
Velká illustrovaná kuchařka, sestavená dle nejosvědčenějších vzorů českých i cizích - 1921, autor neuveden
Recepty na vánoční cukroví z roku 1912: zázvorky, brambůrky, jaterničky a další zapomenuté sladké dobroty: K českým Vánocům neodmyslitelně patří…

Recepty na vánoční cukroví z roku 1912: zázvorky, brambůrky, jaterničky a další zapomenuté sladké dobroty

[ téma: 1912, cukroví, Vánoce, recepty, pečení ]
K českým Vánocům neodmyslitelně patří pečení domácího cukroví. Chtěli byste vyzkoušet, jaké cukroví před více jak sto lety pekly na Vánoce české hospodyňky? Historický článek z roku 1912 vám nabízí čtrnáct vánočních receptů, podle kterých můžete zkusit upéct například čokoládové holubinky, zázvorky, lusky nebo třeba dominové kostky.
Rozkvět - 1912, autor neuveden.
Rok 1936: Bílý chléb je zdraví škodlivý, tvrdí francouzští vědci: Máte rádi bílý chléb, nebo preferujete náš…

Rok 1936: Bílý chléb je zdraví škodlivý, tvrdí francouzští vědci

[ téma: 1936, chléb, zdraví, nostalgie, potraviny, Francie ]
Máte rádi bílý chléb, nebo preferujete náš tradiční tmavý chléb? Historický článek z roku 1936 vás seznámí s tím, že vědci ve Francii tehdy přišli s překvapivým zjištěním, že tradiční francouzská světlá bageta škodí zdraví a jako její náhradu vymysleli nový a daleko zdravější bílý chléb. Zajímá vás, jak na tuto novinku reagovali Francouzi?
Národní listy - 1936, autor neuveden.
Jak zhubnout? Naučte se jíst pomalu a málo!: Trápí vás nadváha či dokonce obezita? Jak…

Jak zhubnout? Naučte se jíst pomalu a málo!

[ téma: 1907, dieta, hubnutí, zlozvyk, nadváha, obezita, jídlo ]
Trápí vás nadváha či dokonce obezita? Jak uvidíte v článku z roku 1907, tak nadměrná konzumace jídla není žádný novodobý problém. Zajímá vás, co tehdy radili odborníci lidem, kteří chtěli zhubnout a zbavit se závislosti na jídle? Po přečtení možná s překvapením zjistíte, že vám tyto více jak sto let staré rady mohou se shazováním nadbytečných kilogramů pomoci i dnes.
Čech - 1907, autor neuveden.
Deset zapomenutých receptů na kuře podle našich prababiček: Máte rádi kuře, ale chcete ho vyzkoušet…

Deset zapomenutých receptů na kuře podle našich prababiček

[ téma: 1921, kuchařka, recepty, kuře, drůbež ]
Máte rádi kuře, ale chcete ho vyzkoušet připravené podle nějakého méně známého receptu? Nabízíme vám deset zajímavých receptů na kuře z kuchařky z roku 1921, ze kterých si určitě vyberete. Co třeba zkusit kuře se šparglem, s knedlíčky, s hříbky nebo s majonézou? Nebo dáte přednost klasickému pečenému kuřeti?
Praktická kuchařka - 1921, autor M. Retigová
Listování: [ 1 ]  2 | 3 | 4 | 5 další
Celkem 40 stránek, zobrazit poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.