Pořádný recept
Hned na úvod je potřeba zvolit správný recept. Důležitý je poměr jednotlivých surovin, aby vzniklo těsto o optimální konzistenci. V rámci úprav se však meze nekladou, takže můžete zvolit klasickou hladkou pšeničnou mouku, ale například i mouku z ovesných vloček či jakoukoliv jinou, která bude odpovídat vašim dietním preferencím.
Trocha dochucovadla
Pro dotvoření chuti těsta je dobré přidat malou špetku soli. Pokud se jedná o palačinky na sladko, velmi dobře funguje i polovině lžičky skořice, trocha vanilkového cukru a dochucení v podobě šťávy či kůry z citrónu. Vyzkoušet můžete i další druhy koření a snadno si tak vyrobit jedinečný recept na palačinky.
Kvalitní nepřilnavá pánev
Palačinky se připravují na pánvi nebo na speciální palačinkovači. Důležitý je však především nepřilnavý povrch, na který se těsto nepřichytí, ale palačinka půjde krásně otočit bez potrhání. K tomu navíc není potřeba žádné házení, ale jednoduché otočení s pomocí chytrých kuchyňských nástrojů. Při první palačince si i tak můžete pomoci tenkou vrstvou oleje, kterou nanesete na pánev.
Špetka praxe a trpělivosti
Pro perfektně tenké palačinky musíte vychytat nejenom poměr surovin při výrobě těsta, ale taky cvik s jeho rozléváním na pánev. Až uděláte několik várek palačinek, jistě zjistíte, že to jde o mnoho lépe a výsledek vypadá chutněji. Nezbytnou ingrediencí tak je trocha cviku a šikovnosti, což si však žádá překonání prvotního strachu z přípravy. Prostě se do toho pusťte a za čas se stanete mistry.
Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.