Živé organismy v másle a sýru.
Bakterie z mléka přecházejí do všech mléčných výrobků a nalézají se proto i v másle a v sýru.
Známý badatel Lafar zkoušel mnichovské čajové máslo na množství bakterií a našel, že 1 g másla hostí ½—22 mill. bakterií.
Reitz zkoušel podobně trhové máslo stuttgartské a našel, že 1 g másla obsahuje velké množství mikrobů kolísající dle čistoty přípravy mezi 9 a 40 mill.
Zmíněný badatel doporoučí proto vřele všeobecné zavedení pasteurisace do mlékáren.
Sýr, který s chutí pojídáme, vděčí svoje „proležení“ jenom činnosti bakterií, jež zavedou v původní sladké hmotě kvašení, jehož produkty udělí sýru známou pikantní příchut. Drobnohled nám ukazuje v proleželém sýru celé pluky kuličkovitých a hůlkovitých mikrobů.
Na základě mnoha pozorování a počítání bylo vypočteno, že ve 360 g proleželého sýra je tolik bakterií, kolik lidí na zemi, tedy na 1600 millionů!
témata článku:
Diskuze k článku „Bohatý život v másle a sýru aneb nejenom jogurt obsahuje miliony bakterií“