Příprava borůvkového vína.
Borůvkové víno, tak cenné při chorobách zažívacích, při průjmu a nechutenství, připravuje se takto:
Borůvky se přeberou, ve vodě vyperou a pak ve vhodné nádobě s přídavkem vody dají na oheň a povaří. Když pak do vlažna necháme je vychladnouti, vylisují se, šťávu dáme do sudu a přidáváme vody a cukru. Do soudku asi 30 l pojmoucího vezme se 10 l šťávy, 14 l vody a 3—6 kg cukru, 20 gr surového, na prášek utlučeného vinného kamene.
Abychom docílili rychlejšího kvašení, možno přimíchati též něco šťávy rybízové. K jmenované směsi možno ku př. přidati 5 l šťávy rybízové, 10 l vody a 2,5—5 kg cukru; musíme dáti ale směs do soudku 45litrového.
Odporučuje se soudkem velmi často a silně zatřásti, anebo, jsou-li sudy větší a těžší, hůlkou skrze špuntovnici dobře směs promíchati.
Aby bylo kvašení rychlejší a abychom docilili lepšího vína, odporučuje se přídavek moučky sladové (100 gr na 100 l moštu) a staráme se o to, aby teplota v kvasné místnosti byla vysoká, mezi 20-25° C
témata článku:
Diskuze k článku „Borůvkové víno: zapomenutý domácí lék nejen na problémy se zažíváním“