Vuřt nový.
Švýcarské řeznické noviny přinesly pod tímto záhlavím minulý měsíc následující zprávu: V různých listech četli jsme zprávu o nové uzenici.
Nám se zprávy o ní nedostalo, můžeme jen sděliti to, co denní listy vědět chtí: „Poslední dny došla na vrchní vojenský komisariát v Bernu zásilka vuřtů na zkoušku, s doprovodem úředně chemického dobrozdání a s vyzváním vynálezce, aby vojenský komisariát produkt ve všech směrech zkoušel.
Jedná se o „švýcarský vojenský vuřt „Diana“, „který by se místo masových konserv ve švýcarské armádě zavěsti měl.
Vynálezcem jest pan Alexandr Hess, dnes povoláním neaktivní curyšský řezník bohatých zkušeností, bývalý vrchní řezník na městské porážce, spisovatel knihy v dvacátém vydání u Orella Füssliho „Anleitung zum Metzgereigewerbe“ (Návod pro živnost řeznickou).
Obsahuje-li vynález, na kterém tvůrce déle 4 let neúnavně pracoval, to, co se u něj vše vychvaluje, pak máme zde co činit s epochální novotou, která zajisté i v cizině největší obdiv vzbudí. Především měla by jistě naše milice, kdyby měla volit : masové konservy v krabicích anebo takovou „Dianu“ jen jednu odpověď a to pro vuřtu.
„Veden jsa zásadou, že pro naše vojsko jen nejlepší je dosti dobrým, a že se tento vuřt má státi vuřtem lidovým, vuřtem národním, který do nejlepších rodin vnikne, vyrábí se jen z masa nejlepšího Dík jeho sloučenosti má tu vlastnost, že zůstává s nezměněnou chutí požívatelným po jednom roce (jak zjištěno) a dle tvrzení vynálezce po deseti letech. Hmyz a elementy rozklad tvořící od něj odrazí.
Může zůstat po celé měsíce uschován, nakrojen neb nenakrojen, na vzduchu nebo v suché místnosti, v největším parnu slunečním anebo v třeskuté zimě, aniž by ztrácel to nejmenší na chuti a zdraví neškodnosti. Deset takých vuřtů tloušťky cervelatu (avšak tvaru lisovaného) a délky 18 — 20 ctm. lze lehce do tornistry vojáka vložiti a stačí, jak dokázáno, úplně na deset dnů co potrava, aniž by vojín co jiného jisti musel.
Jelikož vykoná vuřt onen velmi dobré služby na cestách námořních, sestavil p. Hess zároveň originelní bednu k zabalení. Již prý se jeden argentinský farmář horlivě o věc zajímá. Vuřt vzdoruje následkem svého sestavení nepočasí, ohni i vodě. Pouhým zavařením vuřtu získáme chutnou polévku, aniž by ztrácel na chuti. Chemickou analysí zjištěno, že neobsahuje jakéhokoliv druhu konservujících prostředků, jakých se obyčejné užívá, také žádnou škrobovou mouku."
Ku zprávě té lze dodat, jak také se již tamnější odborné kruhy vyslovily, že nelze věřit v tento zázračný vuřt.
témata článku:
Diskuze k článku „Buřty, které vydrží čerstvé a chutné až 10 roků“