Plněný chléb.
Z bílé pšeničné mouky nadělají se malé podlouhlé chlebíčky, které se do světle žluta upekou, jeden konec se trochu odřízne a střídka se vybere, ale tak. aby na kůrce trochu střídky kol do kola zůstalo a kůrky trubičky tvořily.
Do takto utvořených chlebových trubiček použije se k plnění masy jako na játrový sýr jak následuje: stejný díl telecího masa dobře všech žláz zbaveného, jakož i prorostlého vepřového masa rozseká se pomocí řezačky co nejjemněji a přidá se po odvážení ku každému kilogramu masy: 20 gr. soli, 30 gr. jemně rozsekaných a procezených sardelí, 1 gr. muškátového oříšku, 1 gr. nového koření, ½ gr. hřebíčku a 5 gr. bílého pepře.
Dobře se vše vodou utře na mírně řídkou kaši, do chlebových trubiček naplní, odříznutou špičkou uzavře a v peci pěkně do růžova se dopeče.
Plněné trubičky těstové.
Jak v receptu předešlém uvedeno, připravíme si z telecího a hovězího masa masu a na předem již připravené těstové tenké placky, které jsou na obdélníčky neb čtverečky nakrájené, ji rozložíme; těstové čtverečky potom stočíme v tom způsobu, aby kraje těsta masnou masu se všech stran uzavřely, načež se bud v peci neb troubě do žlutá upekou.
Jak do plného chlebu, tak i zde možno přidati trochu utřeného česneku.
témata článku:
Diskuze k článku „Chléb s masovou náplní, pochoutka z dob našich prababiček“