Co dělat, když burčák nechce začít kvasit?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Milotický hospodář - 1903, autor neuveden.
Zkoušeli jste si někdy vyrobit domácí burčák, ale měli jste problém s nastartováním nebo průběhem kvasného procesu? Historický článek z roku 1903 vám prozradí, čím mohl být problém s kvašením burčáku způsoben a jak ho vyřešit.
Následující text pochází z roku 1903

»Vínný burčák mi nekysá, co si počít?«

Podobné dotazy docházejí nás častěji, ačkoli při přemýšlení každému tazateli musí jistě napadnout, jaké chyby se dopustil, že burčák nechce kysati.

Hlavní chyby a prostředky proti nim jsou:

1. Burčák byl stočen do čerstvě vysírovaného sudu. Kyselina sírová ruší kysání. Provětráním burčáku růžicí z konve, aby co nejvíce se okysličil, a stočením do čistého, dávno vysírovaného sudu, začne jistě kysati.

2. Burčák byl příliš rozředěn vodou a proto chová málo cukru: následkem toho nemohou se kvasnice rychle vytvořiti. Tu si pomůžeme, přilijeme-li hojně cukrem zásobeného burčáku nebo přidáme-li cukru a silných vinných kvasnic, Hustoměr nám při tom dá nejlepší radu.

3. Burčák nekysá, protože ve sklepě je tuze zima. Přiměřená teplota ku kysání jest 15—18° R. Kde je studeněji, tam třeba burčák zahřívati. Za tím účelem přilévá se do sudu teplého burčáku.

4. Do burčáku bylo dáno místo cukru strojené sladidlo. Tu nepomůže nic, neboť zacharin a podobná sladidla neobsahuji cukru a proto také nepodporují kysání, nýbrž naopak mu zabraňují.


Poznámka redakce Bejvávalo.cz
Teplota je v článku udávaná ve Réaumurových stupních. 15 až 18° R v dnešních jednotkách odpovídá teplotě 19 až 23 stupňů Celsia.


Původní zdroj historického článku:
Milotický hospodář - 1903, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
15. září 2022


Diskuze k článku „Co dělat, když burčák nechce začít kvasit?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.