Vaření v březnu.
Telecí a vepřové podobné jako hovězí maso připravuje se v každém měsíci po celý rok. Z novinek, jež lze obyčejně ke konci března zakoupiti, jsou: jehňata, kůzlata.
Jehně a kůzle se stahuje podobně jako zajíc. Vykuchané jehně i kůzle se rozřízne na dvě půlky. Hrudník s předníma nožkama se obyčejně smažívá nebo se upravuje na paprice se smetanou. Srdce a plíce připravují se rovněž na paprice, játra pak na víně jako lahůdka. Zadeček se buď peče nebo podnadívá. Z hlavičky kůzlečí upraví se výborná polévka.
U zvěřináře: sluky lesní, tetřevi, bažanti (kohouti). Též králíci a holoubata jsou již na trhu.
Králík zabíjí se obyčejně tak, že přidržen za zadní nohy usmrtí se ranami za uši (nejlépe rukou, aby se mu zbytečně nerozbila hlava). Může se takto popřípadě jen omráčiti a pak píchnouti ostrým nožem pod krkem. (Krev se nesráží, maso je čistší a hlava nezčerná.) Nejlepší však je dobrá rána z pušky. Králík se stahuje jako zajíc. Zadek se peče, předek upravuje buď na paprice, nebo se peče; taktéž i na víně se upravuje.
Holoubátka jsou nejlepší v pěti nedělích. Mladí holubi mají malý zobák, menší nožky a křivější drápky. Holoubátko usmrtíme useknutím jejich hlavičky ostrým, těžším nožem; usmrcujeme-li je udušením, pak z nich krev nevyteče a následkem toho maso zčerná
Z ryb upravuje se: kapr, candát, losos, pstruh.
Ze zeleniny: mladičký špenát, kopr, pažitka, salát, řetkvičky.
Z cizích plodin: brambory a chřest.
Z jižního ovoce: pomeranče (v té době nejchutnější), ananas, datle a fíky.
témata článku:
Diskuze k článku „Co se před 100 lety jedlo v březnu? Jaké maso se vařilo nejčastěji a jak to tehdy bylo s ovocem a zeleninou?“